Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg: Izložba djela Satka Hadžihasanovića “Osvrt”
(Izvor: Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg)

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg: Izložba djela Satka Hadžihasanovića “Osvrt”

U Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg  04. aprila 2024. u 19 sati, biće otvorena izložba pod nazivom "Sadko Hadžihasanović - Osvrt" . Riječ je o postavci koja predstavlja presjek stvaralaštva međunarodno priznatog bh. akademskog umjetnika  Sadka Hadžihasanovića koji spaja različite medije, stilove i metodologije kroz vizuelnu umjetničku poeziju.

Svoju reputaciju počeo je graditi u okviru slikarske grupe "Zvono" u Sarajevu, koja je u bh. slikarstvo unijela raskid s tradicijom realističkog tretmana motiva približivši se idejama savremenog pokreta konkretizma u poeziji Bosne i Hercegovine.

Kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić, u katalogu za izložbu je napisala: 

“Umjetnička karijera Sadka Hadžihasanovića duga je preko četiri decenije. U tom vremenskom periodu koji podrazumijeva razvoj, afirmaciju i sazrijevanje i koji sa sobom nosi brojne promjene, autor ipak uspijeva održati u sebi neraskidivu nit kontinuiteta zbog čega su  njegovi radovi prepoznatljivi i međusobno bliski  bez  obzira na tematiku, vrijeme ili medij. Odlike te koherentnosti su  konstantna posvećenost figurativnom slikarstvu, zanimanje za malog, ali nikako običnog  čovjeka te sklonost ka eksperimentu u kojem novo, neočekivano  i drugačije  sa  godinama  ne jenjava, već samo poprima  nove forme i izražava se  kroz nove tehnologije.

Zahvaljujući zavidnom nivou produktivnosti ali i insistiranju na održavanju vlastite prisutnosti na likovnim scenama Kanade, Bosne i Hercegovine i Srbije, rad Sadka Hadžihasanovića, primijećen još od najranijih pojavljivanja, prisutan je i vidljiv kroz sve periode njegovog stvaralaštva i na svim pomenutim lokacijama. Njegova kontinuirana stvaralačka i izlagačka djelatnost, na dva kontinenta omogućila mu  je da danas bude tretiran i kao kanadski i kao bosanskohercegovački autor, a vlastitu distanciranost koristi za objektivnije i preciznije sagledavanje stvari  koje bi se u drugim situacijama lako utopile  u monotoniji  svakodnevnice. 

Na ovoj izložbi predstavljena djela su izbor iz zbirke Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. U najvećoj mjeri riječ je o poklonu autora, a zastupljeni su svi periodi umjetnikovog stvaralaštva, čime je  omogućen jasan uvid u sve etape razvoja kao i sve medije kroz  koje se autor izražavao. Stoga uprkos činjenici kako je ovaj umjetnik  više od pola  života i stvaralačkog razdoblja proveo u Kanadi, ovim Osvrtom autor potvrđuje kako se svojim djelom i fizički i suštinski vezao za ovaj prostor” - napisala je Ivana Udovičić, kustosica izložbe.

O AUTORU IZLOŽBE

Sadko Hadžihasanović je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1982. godine, na odsjeku za slikarstvo, u klasi profesora Milivoja Unkovića. Postdiplomske studije je završio u klasi profesora Radenka Miševića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1984. godine. Član je i osnivač likovne grupe Zvono od 1982 – 1992. godine.

Od 1993. živi i radi u Torontu, Kanada. U bivšoj Jugoslaviji bio je dobitnik brojnih priznanja među kojima: nagradu Studija B za najbolju izložbu u 1990-toj godini. Njegovi radovi su u javnim kolekcijama mnogih ustanova, među kojima su: Narodni muzej u Beogradu, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Savremena galerija Zrenjanin, Gradski muzej u Somboru, Moderna galerija Pančevo, Olimpijski muzej u Sarajevu, Umetnička galerija „Nadežda Pertović“ u Čačku, Galerija portreta u Tuzli i mnoge druge.

U Kanadi je izlagao na više od 300 samostalnih i grupnih izložbi. Njegov rad bio je predstavljen u prestižnim institucijama i na internacionalnim manifestacijama: Tate Liverpool Gallery (Engleska), Havana Biennal (Kuba), Venice Biennal -Benetton Collection (Italija). Izlagao je u Meksiku, mnogim gradovima Amerike ( Njujork, Majami, Bafalo Ročester, Kanzas Siti…) i Kanade (Montreal, Toronto, Vankuvar…). U Severnoj Americi, Sadkovi radovi su u brojnim muzejskim kolekcijama. Urlich Museum, Kansas City; Museum of Art and History, Orillia; Art Gallery of Misissauga, Ontarioi; Maclauren Art Centre, Barrie; Art Gallery of Peel, Brampton su samo neki od njih. Za svoje projekte Sadko je višestruki dobitnik grantova Canada Council for the Arts, Ontario Council for the Arts i Toronto Council for the Arts. Takođe je i dobitnik kanadske Paris Studio Residencije u Francuskoj (2000, 2008). U Torontu ovog umjetnika zastupa Paul Petro Contemporary Art.

Ova izložba će publici biti dostupna do 17. maja 2024.-saopćeno je iz Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg.

federalna.ba

izložba