Francuski senator uhapšen zbog sumnje da je drogirao zastupnicu s namjerom da je siluje
(Izvor: Abaca Press/Alamy)

Francuski senator uhapšen zbog sumnje da je drogirao zastupnicu s namjerom da je siluje

Francuski senator uhapšen je i ispitan od strane policije zbog sumnje da je drogirao članicu parlamenta s namjerom da je siluje ili seksualno napadne.

Joël Guerriau, 66, političar desnog centra Les Indépendantsa, uhapšen je ove sedmice u svojoj kući u Parizu, koja je pretresena zajedno sa njegovom kancelarijom.

Francusko tužilaštvo je izjavilo agenciji France-Presse (AFP) da je Guerriau, senator Loire-Atlantique, ispitivan zbog „davanja osobi, protiv njenog znanja, supstance koja bi mogla da promijeni njenu svjesnost ili kontrolu nad svojim postupcima kako bi je mogao silovati ili seksualno napastvovati”. Navodni incident dogodio se u utorak uveče.

AFP je prenio da je žena koja je podnijela tužbu policiji članica Donjeg doma parlamenta, Assemblée Nationale, ali nije imenovana, a tužilaštvo nije dalo nikakve informacije o njoj.

Ženi je navodno pozlilo nakon što je pila iz čaše u Guerriauovom domu. Ona nije u vezi sa senatorom. Tužioci su rekli da su medicinski testovi otkrili prisustvo ekstazija. Pretresom senatorovog doma pronađen je ekstazi, prenio je AFP.

Bankar Guerriau izabran je u Senat 2011. godine i potpredsjednik je komisije za vanjske poslove, odbranu i oružane snage. Njegov advokat Rémi-Pierre Drai je rekao: „Vrlo smo daleko od nepristojne interpretacije koja se može zaključiti iz prvih medijskih članaka.

Drai je izrazio ljutnju što su se elementi istrage pojavili u francuskim medijima i rekao da neće dati "nikakve informacije" o slučaju "iz poštovanja" prema svom klijentu i ženi koja je podnijela tužbu.

federalna.ba/The Guardian

senator Francuska hapšenje