Francuski parlament usvojio zakon: Krave mogu nastaviti da muču
(Izvor: Ilustracija)

Francuski parlament usvojio zakon: Krave mogu nastaviti da muču

Svi koji razmišljaju o preseljenju na francusko selo, a koji se protive da ga budi kukurikanje pijetlova, mukanje krava, zvuk traktora ili miris štala, od sada se neće moći, barem ne sudski, žaliti. Francuski parlament usvojio je zakon u nastojanju da stavi tačku na stotine sudskih postupaka zbog buke koje svake godine pokrenu nezadovoljni susjedi, uglavnom pridošlice iz gradova koji traže ruralni mir i tišinu.

“Oni koji se presele na selo ne mogu zahtijevati da seljaci koji ih hrane promijene svoj način života”, rekao je ministar pravde Eric Dupond-Moretti prošle godine kada je zakon prvi put predstavljen parlamentu. Kada je govorio o tom pitanju na godišnjem poljoprivrednom salonu u martu, dodao je da je "nadrealno da su sudovi zakrčeni... sporovima oko krava koje muču noću".

„Šta bi trebalo učiniti? Sedirati ih? Ako ne volite selo, ostanete u gradu, a ako idete na selo prilagođavate se selu onakvom kakvo već jeste.”

Od sada se ljudi koji odluče živjeti u blizini, pored ili iznad postojeće farme, trgovine, bara ili restorana ne mogu žaliti na buku ili druge neugodnosti.

Čestitajući poslanicima na izglasavanju zakona u ponedjeljak, Dupond-Moretti je dodao da će njim biti definiran "okvir slavnog vivre-ansambla (života zajedništva) koji poštuje svakoga". "Mislim, na primjer, na piceriju na uglu ulice koja, svakako, proizvodi mirise i buku, ali je bila tu prije nego što ste se uselili na prvi sprat", rekao je Dupond-Moretti poslanicima.

Nicole Le Peih, zastupnica vladajuće centrističke Renesansne stranke, koja stoji iza zakona, dodala je: "To nije blanko ček za sve poremećaje u susjedstvu, već zdravorazumska mjera." Životinjska buka je redovan uzrok rustičnih svađa u Francuskoj i često se smatra simbolom sukoba između onih koji žive u ruralnim područjima koji dugo drže životinje ili primjera radi zvone na crkvena zvona, i privilegiranih dolazaka iz urbanih područja Francuske ili inozemstva koji su se preselili ili kupili druge kuće na selu.

Francuske sudije su vidjele brojne podnosioce tužbi koje su prolazile krot njihove sudnice, uključujući npr. komšije koje je nervirao bučni pijetao Maurice, koji je 2019. „preživio“ pravni pokušaj da ga se „ušutka“. Patke, guske, krave, pa čak i cikade su se suočile sa pokušajima da ih ušutkaju. U maju prošle godine, žandarmi su se pojavili u kući 92-godišnje Colette Ferry kako bi uklonili tri žabe iz njenog baštenskog ribnjaka nakon pritužbi komšija.

U Le Beaussetu (Var, Provence), gradonačelnik je odbio da ubije lokalne cikade nakon što su se turisti žalili da su preglasne.

Francuska je prije tri godine usvojila zakon o "čulnom naslijeđu", ali žalbe su se nastavile, što je dovelo do novih zakona. Međutim, nisu svi bili u skladu s novim zakonima. Socijalistički poslanik Gérard Leseul odbacio je ono što je nazvao "opširnim zakonom koji ne čini ništa više od uvođenja principa koji su već uspostavljeni i primijenjeni".

federalna.ba/The Guardian

zakon Francuska buka selo