Francuski i španski poljoprivrednici blokirali granicu pred evropske izbore
(Izvor: EPA-EFE/Juan Herrero)

Francuski i španski poljoprivrednici blokirali granicu pred evropske izbore

Španski i francuski farmeri blokirali su u ponedjeljak puteve duž granice kroz Pirineje uoči izbora za Evropski parlament u znak protesta protiv, kako kažu, nelojalne konkurencije izvan Evropske unije.

Ranije ove godine, farmeri su sedmicama ometali puteve u zemljama širom EU, rekavši da se suočavaju sa rastućim troškovima i porezima, birokratijom, prekomjernim ekološkim propisima i nelojalnom konkurencijom od uvoza jeftine hrane.

S obzirom na to da se predstoje izbori za Evropski parlament od 6. do 9. juna, francuski i španski farmeri koristili su desetine traktora da blokiraju obje strane granice na autoputu AP-8 u Baskiji i autoputu AP-7 u Kataloniji.

- Pošto imamo evropske izbore, hajde da vidimo da li naši političari ozbiljno shvataju sektor i slušaju naše zahtjeve - rekao je za Reuters španski farmer Josep Juscafrase (54).

Nedjelje protesta poljoprivrednika primorale su EU u maju da produži subvencije za šest mjeseci kako bi podržala poljoprivredni sektor 27-članog bloka.

Evropska unija je također ublažila dijelove svoje vodeće ekološke politike Zelenog dogovora, uklonivši cilj smanjenja emisija iz poljoprivredne proizvodnje iz svoje klimatske mape za 2040. godinu.

federalna.ba/Fena

Španija Francuska
Španija EURO 2024 Nic Williams Lamin Yamala
0 15.07.2024 08:41
EURO 2024 Španija Engleska
0 14.07.2024 23:04
Francuska Olimpijske igre Amelie Oudea-Castera Pariz Sena
0 13.07.2024 10:47