Francuska proglasila vanredno stanje na Novoj Kaledoniji
(Izvor: Ilustracija/France24)

Francuska proglasila vanredno stanje na Novoj Kaledoniji

Francuska je proglasila vanredno stanje na pacifičkom otoku Nova Kaledonija nakon što su tri mlada starosjedilaca Kanaka i policijski službenik ubijeni u neredima zbog izborne reforme.

Vanredno stanje daje vlastima dodatna ovlaštenja da zabrane okupljanja i zabrane ljudima kretanje po otoku pod francuskom vlašću.

Policijska pojačanja koja su dodala 500 policajaca na 1.800 obično prisutnih na ostrvu, poslata su nakon što su izgrednici zapalili vozila i preduzeća i opljačkali prodavnice. Škole su zatvorene, a u glavnom gradu je već uveden policijski sat.

Neredi su izbili zbog novog zakona koji su usvojili poslanici u Parizu u utorak, a kojim će se francuskim stanovnicima koji žive u Novoj Kaledoniji 10 godina omogućiti da glasaju na pokrajinskim izborima – potez za koji se neki lokalni lideri boje da će razvodniti glasove Kanaka.

- Nikakvo nasilje neće biti tolerisano - rekao je premijer Gabrijel Atal, dodajući da će vanredno stanje "omogućiti da uvedemo ogromna sredstva za uspostavljanje reda".

Kasnije je potpisao dekret o proglašenju vanrednog stanja koje će trajati 12 dana i najavio da će francuski vojnici biti korišteni za osiguranje glavne luke i aerodroma Nove Kaledonije.

Vlasti su također odlučile zabraniti video aplikaciju TikTok, za koju je vlada tokom nemira na francuskom kopnu prošlog ljeta rekla da je pomogla izgrednicima da se organiziraju i pojača haos, privlačeći uzbunjivače na ulice.

federalna.ba/Fena

Nova Kaledonija vanredno stanje policija
Francuska Nova Kaledonija
0 28.05.2024 09:47
Kosovo policija poštanske štedionice SAD
0 21.05.2024 09:30
Nova Kaledonija Francuska
0 19.05.2024 15:12