Francuska premijerka podnijela ostavku Macronu koji je nije prihvatio
(Izvor: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL)

Francuska premijerka podnijela ostavku Macronu koji je nije prihvatio

Francuska premijerka Elisabeth Borne podnijela je ostavku predsjedniku Emmanuel Macron koji je odbio da je prihvati da bi "vlada mogla da ostane na zadatku i djeluje ovih dana", saopštilo je danas francusko predsjedništvo.

Poslije parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, Macron je ostao bez apsolutne većine u parlamentu, što je situacija koja otvara period nestabilnosti. U tom kontekstu šef države će voditi potrebne političke konsultacije da identifikuje konstruktivna rješenja u službi Francuza, dodalo je predsjedništvo.

Macron će danas i sutra primiti šefove političkih partija u Jelisejskoj palati, javljeno je ranije danas. Elisabeth Borne će okupiti cijelu vladu danas popodne, prenijelo za France presse njeno okruženje.

Liberalna centristička koalicija koja se tokom Macronovog prvog petogodišnjeg mandata oslanjala na komotnu apsolutnu većinu (od 289 poslanika) poslije ovih izbora zadržala je samo 245 od 577 mjesta u parlamentu.

Ostatak mjesta dijeli se uglavnom između ekstremne desnice Marine Le Pen koja je zabilležila neviđeni prodor sa 89 poslanika, ujedinjene ljevice pod okriljem Jean-Luc Melenchona (151 poslanik) i tradicionalne desnice sa 61 poslanikom.

Takva situacija ponovo stavlja parlament u središte političke igre, prvi put od 1958. godine i Pete Republike.

federalna.ba/Beta

Francuska premijerka ostavka