Francuska pozvala ruskog ambasadora u Parizu u Ministarstvo vanjskih poslova povodom smrti Navaljnog
(Izvor: Ilustracija/LeMonde)

Francuska pozvala ruskog ambasadora u Parizu u Ministarstvo vanjskih poslova povodom smrti Navaljnog

Francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne izjavio je da je ruski ambasador u Parizu pozvan u Ministarstvo nakon smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. 

Francuski mediji objavili su da je Sejourne tokom posjete Argentini izjavio da je "režim ruskog predsjednika Vladimira Putina pokazao pravo lice" i da je u Ministarstvo pozvao ruskog ambasadora u Parizu.

Ruski ambasadori u Madridu, Stokholmu, Berlinu, Hagu i Oslu pozvani su i u ministarstva vanjskih poslova zemalja u kojima se nalaze.

Ruska kazneno-popravna služba saopćila je u petak da je Navaljni preminuo u zatvorskoj koloniji u kojoj je služio kaznu.

Služba je navela da je Navaljni izgubio svijest nakon šetnje arktičkim Jamalo-Nenečkim autonomnim okrugom, gdje se nalazi kolonija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da Federalna zatvorska služba istražuje uzroke smrti Navaljnog u okviru određenih pravila i da za to nema potrebe za bilo kakvim uputstvima, te poručio: "Ljekari će izvršiti neophodne istrage".

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. nakon boravka u bolnici u Njemačkoj, gdje se liječio od trovanja. Zapadne zemlje i sam Navaljni okrivili su Rusiju za trovanje, što Kremlj negira.

Osuđen je na 19 godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam i druga krivična djela. Već je služio kaznu od 11,5 godina zbog optužbi za prevaru.

federalna.ba/AA

Francuska Aleksej Navaljni