Francuska ministrica ocijenila neprikladnom Đokovićevu poruku na Roland -Garrosu „Kosovo je srce Srbije“
(Izvor: Ilustracija/Twitter)

Francuska ministrica ocijenila neprikladnom Đokovićevu poruku na Roland -Garrosu „Kosovo je srce Srbije“

Francuska ministrica sporta ocijenila je danas kao neprikladnu, "militantnu i vrlo političku" poruku srbijanskog tenisera Novaka Đokovića napisanu nakon meča na Roland-Garrosu u Parizu u kojoj se navodi da je "Kosovo srce Srbije".

Na pitanje novinara France 2, ministrica Amelie Oudea-Castera rekla je da to "nije prikladno" i da "ne treba da se to ponovi".

Ona je rekla da je poruka "militantna" i "vrlo politička".

Đoković je u ponedjeljak nakon pobjede u prvom kolu Roland- Garrosa, napisao na kameri poruku "Kosovo je srce Srbije, stop nasilju".

Ministrica je rekla da je direktorica turnira razgovarala sa njim i njegovim timom i navela princip "neutralnosti terena".

Upitana da komentariše izraze političkih stavova tokom ovog Grand Slam turnira, kao što su izjave ukrajinskih sportista od početka ruske invazije njihove zemlje ministrica je istakla da ne stavlja "dvije teme u isti plan".

"Kada se šalju poruke koje su odbrana ljudskih prava, poruke koje približavaju ljude oko univerzalnih vrijednosti, jedan sportista je slobodan da ih upućuje", rekla je ona dodajući da kada se međutim radi o "militantnoj i vrlo političkoj" poruci kao što je poruka srbijanskog tenisera - "to ne treba da se ponovi".

Ona je rekla da ono što se događa Ukrajincima i Ukrajinkama na turniru "jako tužno, jako teško".

"Možemo razumjeti iako bismo voljeli da uvijek bude fer-play do kraja i stiske ruke, tu postoji tuga i to poštujem", dodala je ministarka.

Ukrajinka Marta Kostjuk nije se u nedjelju pozdravila sa Beloruskinjom Arinom Sabalenkom nakon njihovog meča, zbog čega je dobila zvižduke publike na Roland- Garrosu u Parizu.

Novak Đoković Roland Garrros poruka neprikladna
Novak Đoković Davis kup
0 24.11.2023 11:41
Novak Đoković tenis
0 19.11.2023 21:45
Jannik Sinner Novak Đoković
0 15.11.2023 09:19
Novak Đoković ATP lista
0 13.11.2023 09:36
Novak Đoković Damir Džumhur ATP lista
0 06.11.2023 09:40