Francuska ministrica: Lažne karte izazvale su haos pred finalni meč Lige prvaka
(Izvor: Reuters)

Francuska ministrica: Lažne karte izazvale su haos pred finalni meč Lige prvaka

Francuska ministrica sporta kaže da su navijači Liverpoola bez valjanih ulaznica izazvali početne probleme s publikom na subotnjem finalu Lige prvaka u Parizu.

Amelie Oudea-Castera okrivila je "masovno okupljanje" navijača s "lažnim ulaznicama" za haos na stadionu. No, rekla je kako su lokalni mladi koji su se silom ugurali pogoršali situaciju.

Navijači Liverpoola kritizirali su reakciju francuske policije, a britanska sekretarka za kulturu Nadine Dorries opisala je te scene kao "duboko zabrinjavajuće". Francuska policija kritizirana je zbog ispaljivanja suzavca na neke navijače Liverpoola dok su čekali da uđu na stadion u subotu navečer.

Posljednji komentari dolaze uoči sastanka u ponedjeljak ujutro s francuskim ministarstvom sporta, UEFA-om, Francuskim nogometnim savezom, dužnosnicima stadiona i policijom kako bi "izvukli pouke" iz događaja.

"Dogodilo se, prije svega, ovo masovno okupljanje britanskih navijača kluba iz Liverpoola, bez ulaznica ili s lažnim ulaznicama", rekla je Oudea-Castera za francuski radio RTL. Ipak, dodaje da se više ljudi iz lokalnog područja pokušalo probiti kroz vrata Stade de Francea, gdje se održavala utakmica. "Određeni broj prisutnih mladih iz obližnjeg područja pokušao je ući miješajući se u masu", rekla je ministrica. Također je izrazila žaljenje što su porodice i djeca pogođeni upotrebom suzavca.

Evropsko nogometno upravljačko tijelo UEFA prvo je za probleme okrivilo "kasni dolazak" navijača, zbog čega je početak utakmice kasnio više od pola sata. No policija Merseysidea, koja je odgovorna i za Liverpool i koja je bila prisutna u Parizu, rekla je da je velika većina navijača Liverpoola stigla rano do okretišta i ponašala se na "uzoran način".

Navijači su govorili o dugim redovima koji se stvaraju satima prije početka utakmice.

Ministrica Oudea-Castera rekla je da sastanak dužnosnika u ponedjeljak ima za cilj identificirati šta je pošlo po zlu, kako bi se izbjeglo ponavljanje scena u budućnosti. Pariz će biti domaćin Olimpijskih igara 2024. i Svjetskog prvenstva u ragbiju 2023. godine.

federalna.ba/BBC

Liga prvaka finale navijači
sport fudbal nogomet Bodo Glimt Žalgiris Qarabag Ferencvaroš Liga prvaka Liga šampiona
0 03.08.2022 21:17
HŠK Zrinjski navijači sukob policija Albanija
0 20.07.2022 10:14
Everton izvinjenje navijači
0 09.06.2022 10:34