Francuska domaćin međunarodne konferencije o Sudanu
(Izvor: Arhiv)

Francuska domaćin međunarodne konferencije o Sudanu

Francuska je u ponedjeljak domaćin međunarodne konferencije o Sudanu, tačno godinu dana nakon što je izbio rat u toj sjeveroistočnoj afričkoj zemlji, što je dovelo do humanitarne i političke krize.

Francuska traži doprinos međunarodne zajednice, i pažnju na ono što zvaničnici kažu da je kriza istisnuta iz globalnog razgovora tekućim sukobima u Ukrajini i Gazi.

Ministarski sastanak o političkim pitanjima bit će popraćen razgovorima o humanitarnoj situaciji u Sudanu, za koji su organizatori rekli da će uključiti desetine predstavnika sudanskog civilnog društva.

- Ideja je da se ova kriza pomjeri na vrh dnevnog reda - rekao je Christophe Lemoine, glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova.

- Ne možemo dozvoliti da Sudan postane zaboravljena kriza - dodao je.

Osim humanitarnih pitanja, zvaničnici su rekli da postoje i političke opasnosti, kao što je mogući raspad Sudana na odvojene države.

Sudan doživljava "jednu od najgorih humanitarnih katastrofa u posljednje vrijeme" i "najveću krizu internog raseljenja na svijetu", nedavno su objavili Ujedinjeni narodi.

Humanitarni radnici kažu da je godina rata između rivalskih generala koji je izbio 15. aprila 2023. dovela do katastrofe, ali se svijet okrenuo od zemlje od 48 miliona stanovnika.

- Ovdašnji civili trpe gladovanje, masovno seksualno nasilje, etnička ubistva velikih razmjera i pogubljenja - rekao je Will Carter, direktor za Sudan Norveškog vijeća za izbjeglice.

federalna.ba/Fena

Sudan Francuska