Forto u Dnevniku D: OHR je u ovom trenutku prijeko potreban BiH

Gost ovosedmičnog izdanja Dnevnika D bio je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke.

Za početak, kaže da je očigledno da se iza kulisa desila diplomatska utakmica "u kojoj su snage okupljene oko interesa interesa HDZ-a i SNSD-a i svi koji su stali uz tu dalju etničku podjelu BiH su izvojevali neku vrstu kompromisa da umanje uticaj OHR. I očito je da su išli na to. Niko nije htio da ide toliko daleko da se to blokira pa da se ide u neki oštriji diplomatski sukob u smislu uključenja NATO snaga ili dovođenja potpuno u pitanje EUFOR-ove misije. Ali ono što se desilo jeste da je OHR jučer oslabljen."

Ističe da, kada je visoki predstavnik došao i održao svoj prvi govor je doslov rekao da će on biti posljednji visoki predstavnik u BiH.

"Jednom drugom prilikom je rekao da on ne namjerava biti tu godinama. Dakle taj rok očito postoji i to ne mora biti loše za BiH. OHR je tu da implementira Dejtonski sporazum, ali ako se dese promjene u BiH koje će staviti zemlju na stabilne osnove možda je to i uredu. Naša stranka čvrsto stoji na stavu da trenutno je OHR prijeko potreban BiH jer ovo što mi sad imamo, to više nije predizborna kampanja. To je očigledno. I to je nešto što se gradi godinama. Posebno govorim o djelovanju SNSD-a koje je već vidljivo protuustavno i tvrdim da su Milorad Dodik i grupa okupljena oko njega postali sigurnosna prijetnja u BiH. SNSD je prešao crvenu liniju što se nas tiče. Mišljenja smo da u budućnosti, kako god se odvijala sljedeća godina, jer mandat EUFOR-a je 12 mjeseci, opet će doći neko glasanje u Savjetu sigurnosti UN-a i potrebna je ozbiljna diplomatska ofanziva u korist normalne BiH."

Forto kaže da je za BiH loše da se već više izbornih ciklusa izborna kampanja sve više produžava.

"To više počinje da sluđuje građane BiH. I kažemo da glasaju svojim nogama tako što odlaze iz BiH, a odlaze zbog korupcije i lošeg kvaliteta života. Koalicija koja trenutno vlada u BiH ne nudi ni borbu protiv korupcije, nego su oni sastavni dio kriminalne hobotnice i naravno ne nude ništa za kvalitet života. I imamo to što imamo."

Građani BiH svako malo daju šansu nekoj novoj opciji

Smatra da je Milorad Dodik dobio krila malo ranije, kao i sve alate u državnom sistemu koje mu je poklonila SDA, kako bi mogli blokirati neke procese, posebno u Domu naroda.

"Dugo ovo traje, moglo bi se reći od 2007. godine. Jedno vrijeme smo ispade SNSD-a tretirali kao predizbornu kampanju, ali to više nije predizborna kampanja. Koliko puta smo čuli da direktno govori šta mu je plan? Šta treba još da se dogodi da mi shvatimo da su oni krenuli i da se neće zaustaviti čak i ako dođe do nekog kompromisa pred izbore. Čak i da dođe do nekog smirivanja situacije vezano za SNSD i njihove namjere, prvom sljedećom prilikom oni idu dalje. Dakle mislim da oni više nisu relevantan partner u smislu gradnje neke bolje budućnosti zajedno."

Kaže da građani BiH svako malo daju šansu nekoj novoj opciji.

"Nije se jednom desilo da se potpuno okrene vlast. Potrebno je samo dozvoliti građanima da daju šansu nekome novom. Mi moramo raditi na tome d abude stabilna BiH u trenutku kada možemo imati normalne demokratske izbore, da ne kradu na izborima, da se dozvoli uvođenje tehnologije na izborna mjesta. I promjena će doći."

Na pitanje da li vjeruje u mogućnost sukoba, odgovara: "Nikako ne bih isključio mogućnost ozbiljnog razvoja situacije, posebno ozbiljnih incidenata. Do te mjere je razvijen taj osjećaj straha i stalnih prijetnji da je sasvim moguće da se desi nešto što je van kontrole bilo kojih od političkih aktera na sceni. I onda možda ni oni više ne mogu to kontrolisati. Izrazito je ozbiljna situacija i zato ponavljam da je SNSD postao sigurnosna prijetnja."

Protuusluga jučerašnjeg kompromisa može biti deeskalacija

Navodi da smo do sada vidjeli diplomatsku ofanzivu Milorada Dodika preko Srbije, odnedavno i preko Hrvatske, a sada i preko Mađarske i tzv. neliberalnih režima u EU. 

"To je zastrašujuće samo po sebi. Nismo vidjeli ofanzivu koja je za neku normalnu BiH. Imam osjećaj da sprobosanske stranke koje ne rade na raspadu BiH samo čekaju da neko uradi njihov posao. Imam osjećaj da čekaju da dođe neki Amerikanac da ih spasi. Neće nijedan Amerikanac doći da ih spasi, mora neko otići kod tog Amerikanca, objasniti o čemu se radi, dati mu opcije koje će se staviti na stol. Vidjeli smo tu aktivnost od strane SNSD-a i HDZ-a. To je zato jer su se neki ljudi odlučili da im je možda važnije da se bave podjelama resursa i nekim standardnim vladanjem, telekomima, elektroprivredama, uživanjem u privilegijama umjesto stvarne borbe za državu BiH. Borba za državu BiH se vodi na mnogo frontova i na puno međunarodnih frontova, a to mi nismo u proteklom periodu vidjeli."

Pojašnjava da je ono što se jučer desilo u Vijeću sigurnosti cijena prethodnog perioda.

"Ono što treba da se desi u narednom periodu, do sljedećeg glasanja, je da se okrenu stolovi i da se fino postavi onako kako bi bilo za normalnu BiH. Potrebno je da se potpuno promijeni ono za šta se pregovara."

Forto smatra da protuusluga jučerašnjeg kompromisa može biti deeskalacija, smirenje situacije.

Trojka će probati ponuditi zajedničkog kandidata za Predsjedništvo

Ističe da međunarodni posrednici u razgovorima govore dvije stvari - o izmjenama Ustava BiH i tu im je potrebna što šira podrška jer se izmjene glasaju dvotrećinski i tu smo im potrebni mi iz opozicije.

"Izborni zakon je natpolovična većina i tu smo im manje potrebni. I tako se i ponašaju. Meni se čini da neki okvir sporazuma vladajuće koalicije postoji i sada njima treba neka podrška da bi se bar ta prva stepenica prešla. Ono što je meni strašno razočaravajuće je činjenica da se nama u opoziciji, građanskim strankama, konstruktivnim snagama kao ustupak nudi činjenica da bi se mogla uvesti tehnologija na izborna mjesta i da se manje krade na izborima. Do toga je dovela ta šupljina u bh. diplomatiji koja treba da zagovara bolju BiH. Ti razgovori su se pretvorili u to da se destruktivnim snagama, legitimno se pregovara oko njihovih političkih ciljeva, a naši politički ciljevi se pretvaraju u ono što bi se moralo podrazumijevati. Nismo dobili konkretan prijedlog na stolu, a ono što se okvirno spominje je brisanje etničkih predznaka u Ustavu za članove Predsjedništva i državnog Doma naroda." 

Kaže da ima osjećaj da postoji okvirni sporazum vladajuće koalicije SDA-DF-HDZ-SNSD.

Ističe da je Naša stranka o ustavnim promjenama razgovarala sa partnerima iz Trojke.

"Nismo još detaljno razradili zajednički nastup oko tog prijedloga. Obišli smo cijelu međunarodnu zajednicu u BiH i još nismo dobili nijedan jedini prigovor, naprotiv."

"Ono što se trenutno dešava oko člana Predsjedništva je dogovor Trojke da ćemo probati imati zajedničkog kandidata", zaključio je Forto.

federalna.ba

Edin Forto Dnevnik D
Dnevnik D Enver Bijedić
0 01.12.2022 21:11
Dnevnik D Elmedin Konaković
0 24.11.2022 21:07
Edin Forto Samir Avdić SPKD Prosvjeta
0 22.11.2022 17:40
Dnevnik D Miro Lazović
0 17.11.2022 20:55
devet stranaka Elmedin Konaković Edin Forto
0 11.11.2022 13:27