Forto: Sa 115.000 KM podržani projekti koji podižu kvalitet života građana u srebreničkoj regiji
(Izvor: Fena/Služba za protokol i press KS)

Forto: Sa 115.000 KM podržani projekti koji podižu kvalitet života građana u srebreničkoj regiji

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto potpisao je danas u Bratuncu ugovore sa predstavnicima 11 udruženja kojima je po osnovu javnog poziva, sa pozicije Kabineta premijera KS, dodijeljeno 115.000 KM za projekte koji će poboljšati kvalitet života građana u srebreničkoj regiji.

Kako je danas objasnio premijer Forto ta stavka godinama je stajala neiskorištena dok prošle godine nije počela implementacija projekata direktno na terenu, u Podrinju. Obzirom da su se projekti koji su potpomognuti lani pokazali uspješnim i ove godine podržane su nevladine organizacije koje su zadovoljile propisane kriterije.

- I ove godine imamo odlične projekte, najčešće vezane za poljoprivrednu proizvodnju, preradu hrane, ali i za kulturu, javnu kuhinju za bebe... Drago nam je da imamo projekte ne samo iz Srebrenice, već iz Bratunca i Vlasenice odnosno cijele regije. I dalje ćemo se fokusirati na to da novci, koje dodjeljujemo, stvarno nađu put do građana kojima će život biti koliko-toliko bolji - naveo je premijer Forto.

Kazao je da će Vlada KS uvijek iznaći načina da podrži dobre projekte, pogotovo povratničke populacije. Ohrabrio ih je da budu što aktivniji u osmišljavanju projekata i ideja koje će direktno doprinijeti ostanku, pogotovo mladih, na tom području. Već danas inicirano je nekoliko njih.

Predstavnici udruženja zahvalili su premijeru Forti i Vladi Kantona Sarajevo za pomoć koju kontinuirano pružaju žiteljima toga kraja. Naglasili su da im, osim finansijske pomoći, mnogo znači i moralna podrška obzirom da ih predstavnici Kantona Sarajevo često posjećuju i daju im do znanja da nisu zaboravljeni i da imaju na koga računati pri realizaciji ideja kojima žele poboljšati kvalitetu života na tom području.  

Aida Sadiković Mehonić, predsjednica Udruženja 'Obraduj nekoga' koje vodi baby javnu huhinju i besplatan baby shop u Bratuncu navela je da im podrška mnogo znači, obzirom da kuhinja na dnevnoj bazi ima 30 korisnika. Na tom mjestu roditelji za svoje mališane mogu dobiti mlijeko, kašice i ostale potrepštine. Također, pomažu i trudnicama.

- Koliko joj i lično znači ta vrsta podrške ilustrirala je podatkom da je lani, kad je bez ikakve intervencije odobren projekt udruženja koje predvodi, odlučila da neće seliti u inostranstvo već da će ostati u državi i društveno se aktivirati - saopćila je Služba za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

Edin Forto Bratunac
Bratunac tijelo djevojke
0 28.11.2022 09:07
Suad Arnautović CIK BiH Bratunac
0 26.11.2022 18:00
Edin Forto Samir Avdić SPKD Prosvjeta
0 22.11.2022 17:40
devet stranaka Elmedin Konaković Edin Forto
0 11.11.2022 13:27
Semir Efendić Benjamina Karić Edin Forto Skupština KS
0 09.11.2022 17:47
Nermin Nikšić Elmedin Konaković Edin Forto Dragan Čović
0 08.11.2022 11:25