Forto: Imat ćemo evropsko, čisto i zeleno Sarajevo
(Izvor: Ustupljena fotografija)

Forto: Imat ćemo evropsko, čisto i zeleno Sarajevo

U Kantonu Sarajevo danas su počeli širi radovi na projektu ozelenjavanja i rekonstrukcije javnih zelenih površina i sadnje novih sadnica. Tim povodom, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i direktor KJKP “Park” Adis Bešlić, uz prisustvo premijera KS Edina Forte, potpisali su Sporazum o realizaciji Projekta ozelenjavanja Kantona Sarajevo.
Projekt je vrijednosti 200.000 KM i bit će realiziran tokom narednih pet mjeseci. 

Potpisivanje je upriličeno u naselju Ciglane, na uglu ulica Antuna Hangija i Dajanli Ibrahim-bega, gdje su na lokaciji saniranog klizišta zasađena nova stabla.

 - Masovno pošumljavanje na obroncima grada koje je započelo Ministarstvo privrede putem ‘Sarajevo-šuma’ sada nastavljamo projektom ozelenjavanja u urbanim područjima. Sadimo stotine novih mladih stabala, ukrasno grmlje, oporavljamo i zanavljamo travnate površine..., i to je nešto što ćemo raditi stalno. Međutim, ne želimo se zaustaviti samo na tome, u budućnosti želimo da kroz programe djeca uče kako zasaditi stablo, kako ga održavati i čuvati. Na taj način ćemo čuvati svijest kod mladih generacija da je zaštita okoliša, zraka i planete nešto što je najvažnije za kvalitet života. Kako budemo iz godine u godinu to radili, imat ćemo evropsko, čisto i zeleno Sarajevo - naveo je premijer Forto. 

Bit će zasađeno skoro 400 mladih stabala, urađena rekonstrukcija travnjaka na površini od gotovo 8.000 m2 i zasađeno oko 2.000 komada ukrasnog grmlja, a rok za završetak radova je septembar ove godine, saopćila je Služba za protokol i press KS . 

federalna.ba

Kanton Sarajevo projekat Sarajevo
Sarajevo saobraćajna nesreća
0 01.07.2022 00:27
Sarajevo konferencija
0 29.06.2022 21:09
Kanton Sarajevo Agencija za vodno područje rijeke Save
0 29.06.2022 16:53
FIBA trofej košarka Sarajevo
0 27.06.2022 15:41