Forto i Čubrilović: Šćepan Polje je prioritet

Forto i Čubrilović: Šćepan Polje je prioritet

Izgradnja mosta i pristupnih cesti prema graničnom prijelazu Hum - Šćepan Polje zajednički je prioritet, potvrdili su na današnjem sastanku u Sarajevu ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Bosna i Hercegovina je planirala novac u budžetu za izgradnju mosta, a u saradnji s Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, kao i Vladom Crne Gore, intenzivno se radi na osiguravanju novca za izgradnju i rekonstrukciju pristupnih cesta s obje strane granice.

Taj putni pravac je u katastrofalnom stanju iako je magistralni put koji povezuje dva glavna grada, Sarajevo i Podgoricu.

- Napravljen je značajan iskorak na kompletiranju dokumentacije i aktivnosti u cilju osiguravanja novca za izgradnju ceste, čiji početak izgradnje očekujem u svom mandatu. Ono što me ohrabruje jeste postojanje političke volje na svim stranama koje u izgradnju treba da budu uključene. Kako crnogorske, tako i naše strane, uključujući i entitetski i državni nivo vlasti – rekao je ministar Forto.

Na sastanku je razgovarano i o izmjenama prostornog plana Brčko Distrikta od kog zavisi izgradnja dviju autocesta: Tuzla - Orašje i Doboj - Bijeljina, kao i novog mosta Brčko - Gunja.

federalna.ba/Fena

Edin Forto Šćepan Polje
javni servis Edin Forto Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 31.01.2024 19:35
Edin Forto željeznica Nedeljko Čubrilović
0 31.01.2024 18:34
Jasmin Emrić Džemal Smajić Dragan Čović Davorin Primorac Edin Forto Elmedin Konaković
0 25.01.2024 20:02
Edin Forto Zoran Tegeltija digitalni kvalifikovani potpis
0 18.01.2024 11:59
Mostar Izborni zakon Dragan Čović Nermin Nikšić Elmedin Konaković Edin Forto
0 09.01.2024 16:48