Forto i Avdić posjetili SPKD 'Prosvjeta'

Forto i Avdić posjetili SPKD 'Prosvjeta'

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto i kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić posjetili su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta” Sarajevo, čija zgrada je prije nekoliko noći bila na meti vandala, kada su uništene ploče na kojima je bilo ispisano ime ovog društva, te naziv Prosvjetine biblioteke. 

Zgrada, koja je izgrađena 1912. godine, bosanskohercegovački je nacionalni spomenik, a nedavno je obnovljena i otvorena biblioteka, jedna od najstarijih javnih biblioteka u Sarajevu i BiH, koja je u prošlosti služila svim stanovnicima Sarajeva i BiH, te bila mjesto susreta, prosvjećivanja i promocije kulture.

I prilikom današnje posjete premijer Forto i ministar Avdić osudili su ovaj vandalski čin, izrazivši nadu da će počinioci što prije biti otkriveni i sankcionirani. 

Predsjednik "Prosvjete" Nedeljko Masleša i predsjednik Upravnog odbora Društva Dejan Garić su kantonalnog premijera i ministra upoznali o radu Društva.

Istakli su da ih ovaj čin neće pokolebati u njihovoj prosvjetiteljskoj misiji, te da će i u budućnosti vrijedno raditi na obogaćivanju kulturne scene u Sarajevu i Bosni Hercegovini. 

U tome će, kako su danas potcrtali premijer Forto i ministar Avdić, imati punu podršku Vlade Kantona Sarajevo.

Sagovornici su danas istakli značaj Odluke o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog interesa za KS, među kojima je i Prosvjeta.

Vlada KS nedavno je utvrdila ovu odluku i uputila je u skupštinsku proceduru, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

 

Edin Forto Samir Avdić SPKD Prosvjeta