Formiran krizni štab: Francusku pogodila najgora suša ikada

Formiran krizni štab: Francusku pogodila najgora suša ikada

Francuska premijerka Elisabeth Borne formirala je u petak međuresorni krizni štab za rješavanje problema izazvanih najgorom sušom ikada zabilježenoj u zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zbog ekstremnih vrućina i nedostatka padavina širom zemlje, predviđa se da će se situacija pogoršati u narednih 15 dana.

Ovaj potez premijerke će omogućiti bolju koordinaciju s opštinama, prefekturama, policijom i vlastima u najugroženijim područjima i uvođenje hitnih mjera gdje bude potrebno.

U saopštenju za javnost ureda francuske premijerke navodi se da će taj potez uključivati ​​sve neophodne mjere civilne sigurnosti, kao što je opskrba vodom.

Od četvrtka je u 62 od ukupno 101 francuskog departmana proglašen najviši nivo uzbune.

Francuska je ranije potvrdila da je zabilježila najsušniji juli od 1961. te da će uslijediti negativan učinak na poljoprivrednu proizvodnju i nestašice vode u urbanim centrima.

S obzirom na sve faktore, premijerka Francuske je situaciju proglasila najvećom kriznom dosada.

"Ova suša je najteža suša ikada zabilježena u našoj zemlji. Vremenske prognoze sugerišu da bi se situacija mogla nastaviti u naredne dvije nedjelje ili da postane još više zabrinjavajuća", rekla je ona ocijenivši sušu tragedijom za francuske poljoprivrednike, ekosisteme i biodiverzitet.

Ljetna sezona je dodatno otežala situaciju s vodom, s obzirom na to da je upotreba vode za potrebe odmora i ostale turističke aktivnosti u nekim regijama veća nego u drugim.

federalna.ba/AA

Francuska suša