Fondovi Evropske unije i korupcija u vrhu vlasti BiH

Prilog: Dubravka Piplica

 

Lideri država i vlada Evropske unije odobrili su na samitu u Briselu 21. marta otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. S ovim korakom  dobili smo i pravo pristupa određenim fondovima Evropske unije. Postavlja se pitanje hoće li ih državne institucije i oni koji njima upravljaju  iskoristiti na pravi način ili će to biti samo prilika za nove malverzacije u vrhu vlasti BiH.

 

Naime, do sada je otkriven niz koruptivnih radnji. Naprimjer, portal Fokus otkrio je novu aferu u vrhu vlasti Bosne i Hercegovine. Otkriveni su koruptivni elementi u provođenju projekta unapređenja sistema biometrijske identifikacije stranaca, vrijednog desetak miliona maraka, koji u BiH finansira Evropska unija. Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnesena je krivična prijava na desetak stranica uz priložene dokaze. Prvoprijavljeni je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić. Među prijavljenima je i Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju, no terete se i službenici drugih institucija.

Urednik Birna BiH Semir Mujkić kaže da je najveća odgovornost za provjeru kako se troše fondovi, bilo da su oni domaći ili strani, jeste na našim policijskim i tužilačkim agencijama:

„Ono što imamo u slučaju EU fondova jeste da Ured evropskog tužitelja može da radi provjere u svakom slučaju kada se radi o trošenju EU fondova. U ovom slučaju može da se uključi ako smatra da je slučaj dovoljno interesantan i dovoljno važan, što bi onda svakako dodatno zakomplikovalo stvari za Bosnu i Hercegovinu, ali i za gospodina Nešića. Tim uredom rukovodi tužiteljica koja slovi kao beskompromisna, koja ima rezultate iz Rumunije, gdje je dolazilo i do smjena u vlasti zbog njenih istraga. S druge strane, bilo bi dobro da se stvarno raščisti na koji način se koriste EU fondovi, kako bi oni, koje ubuduće budemo dobijali, trošili transparentno i namjenski.“

 

„Trebaju postojati mehanizmi koji će to ograničiti“, navodi naš  sagovornik Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere.

 

„A borba protiv korupcije jedan je od 14 prioriteta za prijem u Evropsku uniju“, navodi Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparensi internešnela (Transparency Internationala) u BiH.

Krajnji cilj svih fondova Evropske unije jeste stvaranje boljih uvjeta za građane. A nama, pored svega, ostaje samo nada u bolja vremena.

 

Aktuelnosti