videoprilog Lejle Aganović (Federacija danas)

Fondacija Karim Zaimović predstavila ovogodišnjeg stipendistu Haruna Ćehovića

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Fondacija Karim Zaimović predstavila je svog ovogodišnjeg stipendistu - Haruna Ćehovića, studenta glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. 

Podsjećamo, ova fondacija osnovana je s ciljem čuvanja sjećanja na Karima Zaimovića - mladog novinara i pisca koji je, u augustu 1995. godine, kao civilna žrtva rata, ubijen tokom granatiranja našeg glavnog grada.

Kada nas je napustio, Karim Zaimović imao je svega 24 godine. Iza njega su ostale dvije posthumno objavljene knjige: Odabrani tekstovi iz magazina Dani i Tajna džema od malina, koje su ga učinile nezaobilaznim dijelom bh. književnosti. Njegov talenat, djelo, život i smrt simboli su jednog vremena, umjetničke posvećenosti, borbe i otpora. Zato je Karim inspiracija i uzor.

"Jedna od prvih predstava koju sam gledao još kao učenik osnovne škole bila je Tajna džema od malina koju je režirala Selma Spahić po tekstu Karima Zaimovića i nekako u tom momentu mi je prošlo kroz glavu da bih ja volio jednog dana biti glumac koji na tako unikatan način priča važne priče i edukuje publiku", kaže Harun Ćehović, dobitnik stipendije Fondacije Karim Zaimović.

Stipendijama, namijenjenim iznimno nadarenim studentima u oblasti muzičkih, likovnih i scenskih umjetnosti kao i studija novinarstva i književnosti, Fondacija stavlja fokus na one oblasti ljudske kreacije kojima je Karim Zaimović bio fasciniran.

"Nama je jako važno da kandidati i kandidatkinje cijene tu nagradu - ne samo iz finansijskog aspekta, koji je, naravno, važan svim studentima i studenticama nego i zbog imena Karima Zaimovića i da njeguju dalje kroz svoj rad Karimova načela, tradiciju, ono što je započeo i, nažalost, suviše rano prekinuo", ističe Lajla Zaimović-Kurtović, sestra Karima Zaimovića.

Nihad Kreševljaković bio je prijatelj Karima Zaimovića: "Mislim da, nažalost, ovo današnje Sarajevo je više ono Sarajevo iz njegovih strahova nego nada i zbog toga imamo veliku odgovornost kada radimo ovakve stvari, kada podržavamo ljude za koje vjerujemo da će biti dijelom te neke lijepe buduće slagalice grada Sarajeva".

Prva dobitnica ove stipendije bila je nekad studentica, a danas nagrađivana redateljica svjetskog glasa - Jasmila Žbanić. 

Od 1996. godine kada je ustanovljena, Fondacija Karim Zaimović dala je svoj doprinos obrazovanju, rastu i razvoju 38 iznimno uspješnih studenata.

federalna.ba

Karim Zaimović Fondacija stipendija Harun Ćehović
Goražde stipendija stipendije
0 15.04.2022 16:40
stipendija stipendije Evropski institut za javnu upravu EIPA Luksemburg studenti
0 22.03.2021 18:53
HKD Napredak stipendija stipendije radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 28.01.2021 16:25