FMPU - Za obnovu Manastira Udrim izdvojeno 80.000 KM
(Izvor: Fena)

FMPU - Za obnovu Manastira Udrim izdvojeno 80.000 KM

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i administrator Manastira Udrim, protojerej stavrofor Zoran Živković, potpisali su jučer u Gostoviću ugovor kojim će Federalno ministarstvo prostornog uređenja sufinancirati uređenje tog manastira.

Putem javnog poziva iz oblasti zaštite nacionalnih spomenika ovom manastiru dodijeljena su financijska sredstva u iznosu od 80.000 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

- I ranije smo podržavali obnovu manastira Udrim, stoga sam uvjeren kako će i ovogodišnja sredstva ubrzati proces obnove ovog značajnog srednjovjekovnog manastira - poručio je ministar Martić dodajući kako je završetak radova na ovom kulturnom dobru od iznimne važnosti za Srpsku pravoslavnu crkvu i sve njezine vjernike.

Protojerej stavrofor Zoran Živković je zahvalio ministru Martiću na dosadašnjoj podršci koja se tiče aktivnosti obnove Manastira Udrim, naglašavajući kako bez podrške institucija ne bi uspjeli tako temeljito izvoditi opsežan postupak renoviranja ovog objekta koji ima neprocjenjivu vrijednost.

Živković je uručio zahvalnice ministru Martiću i njegovim pomoćnicima Ljubi Tadić i Zdravku Buljeti za pomoć u obnovi manastira.

Manastir Udrim pripada Pravoslavnoj mitropoliji Dabrobosanskoj i nalazi se u blizini Zavidovića. Izgrađen je u 14. stoljeću, a porušen prije otprilike 300 godina u vrijeme austrijsko-turskog rata. Tokom arheoloških istraživanja, koje je obavio Muzej iz Doboja, u njegovim ruševinama pronađeni su predmeti iz srednjeg vijeka.

federalna.ba

Josip Martić javni pozivi
Marinko Čavara Josip Martić Vareš
0 14.07.2021 17:13
Josip Martić dozvole Zenička obilaznica
0 14.07.2021 14:37