Finska izvršila prvo raspoređivanje u NATO-u

Finska izvršila prvo raspoređivanje u NATO-u

Finska je u utorak izvršila svoje prvo raspoređivanje u NATO-u od pridruživanja alijansi u aprilu 2023. godine, šaljući sedam borbenih aviona F-18 u vojnu bazu na jugoistoku Rumunije gdje će učestvovati u misiji zaštite neba s rumunskim i britanskim avionima.

Zapovjednik finskog ratnog zrakoplovstva kazao je da će misija pomoći da se ubrza integracija Finske u NATO.

- Siguran sam da će tokom ove poboljšane misije zračne zaštite naša integracija u NATO napraviti veliki korak naprijed - poručio je Johan Anttila, komandant finskog zrakoplovstva Karelia vojnicima u bazi Mihail Kogalniceanu.

- Mi kao tim naučit ćemo mnogo i sve će to pojačati odvraćanje i odbranu NATO-a – kazao je.

Pristupanje Finske, okončanje sedam decenija vojne nesvrstanosti, otprilike je udvostručilo dužinu granice koju Sjevernoatlantski savez dijeli s Rusijom i ojačalo njen istočni bok u jeku aktuelnog rata Moskve u Ukrajini.

Rumunija, članica NATO-a od 2004. godine, bila je među prvim savezničkim državama koje su odobrile pristupanje Finske. Rumunija dijeli granicu od 650 km s Ukrajinom i u više navrata su dijelovi ruskih bespilotnih letjelica zalutali na njenu teritoriju dok Moskva napada ukrajinske luke preko rijeke Dunav koja razdvaja dvije zemlje.

Također je domaćin regionalnog centra za obuku F-16 koji podržava NATO, gdje će ukrajinski piloti uskoro početi obuku za upravljanje avionima F-16 koje je obezbijedila Nizozemska, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Finska NATO