Finalnim takmičenjima na Tjentištu završene BRIDGE sportske igre u prirodi
(Izvor: Fena/Sportske igre mladih)

Finalnim takmičenjima na Tjentištu završene BRIDGE sportske igre u prirodi

Finalnim takmičenjima u Nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu završene su BRIDGE sportske igre u prirodi koje su organizirane kao dio projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

U sklopu projekta BRIDGE, koji potiče međukulturalni dijalog i interakciju među mladima iz različitih sredina oko prirode, nauke, turizma i zaštite okoliša, u saradnji sa Sportskim igrama mladih Bosne i Hercegovine, ove godine su prvi put održane BRIDGE sportske igre kroz aktivnosti planinarenja, izviđačke sekcije, biciklizma, igre između dvije vatre i trčanja.

Okosnica BRIDGE projekta su turističke staze Via Dinarice unutar Bosne i Hercegovine, kako bi mladi zajedno iskusili prirodne, kulturne i rekreativne mogućnosti koje nudi ovaj poznati turistički brend. Kao uvod u finalna takmičenja 750 mališana iz 29 gradova/općina imalo je priliku posjetiti i uživati u ljepotama Boračkog jezera, Nacionalnog parka Una, Sportsko-rekreativnog centra Ajdinovići, Eko kampa Ušće u Trebinju i Kupresa te se takmičiti za plasman na finale.

Nacionalni park Sutjeska je bio domaćin 150 najsretnijih i najspretnijih finalista koji su se takmičili u biciklizmu, igri između dvije vatre i utrci na 60m. Iako su rezultati bili u drugom planu na terenima je bilo uzbudljivo a medalje su otišle u Živinice, Sarajevo, Stolac, Čapljinu, Kalinovik, Cazin, Banoviće i Jajce.

Osim takmičenja finalisti su slobodno vrijeme iskoristili za obilazak Nacionalnog parka Sutjeska i spomen-kuće Bitke na Sutjesci. Mladima je ovo bila prva posjeta parku i nisu krili svoje oduševljenje.

- Super druženje, nikad ranije nisam bila u Nacionalnom parku Sutjeska, prelijepo iskustvo, upoznala sam dosta novih prijatelja, takmičila se i super zabavila - rekla je Jovana Paunić iz Sokoca.

Učesnicima je ovo bila prilika da osim takmičenja u prirodi upoznaju nove prijatelje i druže se.

- Hvala organizaciji na prilici da budemo dio projekta. Bilo nam je zadovoljstvo da se takmičimo, zabavljamo, družimo te se radujemo budućim druženjima - rekla je Mirjana Palameta iz Stoca.

BRIDGE sportske igre u prirodi su bile neobično putovanje kroz igru i druženje na najljepšim lokacijama turističkih staza Via Dinarice.

- Presretan sam što sam imao priliku učestvovati u ovom projektu. Iskustvo je bilo izvanredno, a rad i putovanja su bili inspirativni. Hvala organizatorima na pruženoj prilici i podršci nadamo se da ćemo imati priliku družiti se ponovo - rekao je Haris Ružnić iz Cazina.

Marco Di Ruzza, ambasador Republike Italije u BiH, kazao je kako Ambasada Italije u BiH s ponosom podržava uspjeh BRIDGE Sportskih igara u prirodi.

- Ova inicijativa, podržana od Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS), okupila je i ujedinila mlade talente iz različitih sredina iz cijele Bosne i Hercegovine u slavljenju sporta, prirode i prijateljstva. Čestitke svim učesnicima i učesnicama na njihovim izvanrednim postignućima i predanosti promicanju očuvanja prirode i zdravog načina života, ali i jedinstva i inkluzivnosti kroz sport - poručio je ambasador Republike Italije u BiH. 

BRIDGE sportske igre u prirodi organizirane su u sklopu projekta "Izgradnja odnosa za međukulturalni dijalog u Bosni i Hercegovini" (BRIDGE), koji uz finansijsku podršku Italijanske agencije za razvojnu saradnju - AICS i Ambasade Republike Italije u BiH, te u partnerstvu s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, sufinansira i provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/Fena

Sportske igre mladih