'That's All Right'- Autobiografski film o Elvis Presleyu
(Izvor: BBC)

'That's All Right'- Autobiografski film o Elvis Presleyu

Film istražuje život i muziku Elvisa Prislija (Austin Batler), gledano kroz prizmu njegovog komplikovanog odnosa sa njegovim zagonetnim menadžerom, Tomom Parkerom (Tom Hanks). Priča se bavi složenim odnosom između Presleyja i Parkera, koji se proteže više od 20 godina, od Presleyjevog uspona do slave do njegove zvijezde bez presedana, u pozadini evoluirajućeg kulturnog pejzaža i gubitka nevinosti u Americi. U središtu tog putovanja je jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih osoba u Elvisovom životu, Priscilla Presley (Olivia DeJonge).

Parker prvo čuje Presleyev single, 'That's All Right', i šokiran je kada sazna da je pjevač bijelac. Zatim prati bezobraznog Presleya (Austin Butler) u country i western šou i vidi ga kako se magično transformira iz stidljivog pjevača u pjevačku ikonu u ružičastom odijelu.

Foto: rottentomatoes

U filmu su prezentirani djelići Presleyevog teškog djetinjstva u Mississippiju i Tennesseeju, kada je njegov otac Vernon (Richard Roxburgh) bio u zatvoru zbog falsifikovanja čeka.  Radnja filma se naglo odvija naprijed-nazad kroz vrijeme. Kamera se vrti posvuda, a dolazi do naglih prebacivanja na crno-bijeli film i na animirane stripove. 

Tema koja se provlači kroz film je guranje između Presleyeve prirodne buntovnosti i Parkerove opsesije da ga kontroliše i iskorištava. 'Ovo je pošteno', kako kažu narativne niti.

Luhrmann je fokusiran na Parkerovo samoopravdanje u filmu.

U filmu se pojavljuju i Little Richard i BB King u scenama sa pjesmom 'Link and you'll miss them', samo kako bi drugi afroamerički muzičari priznali Presleya i njegovu muziku.

Foto: rottentomatoes

Mafija iz Memphisa dobija svoja imena na ekranu, ali niko od njih ne radi i ne govori ništa u filmu.

Lik Elvisove supruge, Priscille (Olivia DeJonge) svedena na to da sjedi unaokolo, izgledajući prelijepo ili tužno, za razliku od ostalih mladih žena koje su vrištale za njim.

Foto: rottentomatoes

federalna.ba/ BBC

Elvis Presley film rock'n'roll
Udruženje "Grom u njedrima Igmana" film Čedomir Domuz
0 26.07.2022 15:01
Nacionalni park Una film snimanje
0 09.06.2022 19:21
Za nju vrijedi umrijeti Safet Hadžić film trailer
0 18.04.2022 14:04
Nicolas Cage film
0 15.04.2022 13:50
film godfather kum Francis Ford Coppola
0 08.04.2022 15:22