videoprilog Maje Begtašagić (Dnevnik 2)

Film Looney Porn dobitnik Zlatnog medvjeda ovogodišnjeg online Berlinala

Jedan od najprestižnijih filmskih festivala na svijetu Berlinale doživio je, kao i mnoga druga kulturna dešavanja, promjenu i prilagođavanje novonastalim uslovima pandemije, jer otkazivanje nije dolazilo u obzir. Novo vrijeme donijelo je i novi format.

Berlinale ostaje vjeran svojim stavovima i usmjerenju ka suštini filmske umjetnosti. A to je otkrivanje, promoviranje, razvoj filma, te podrška industriji koja je pretrpjela velike gubitke u pandemiji i autorima da njihova ostvarenja pronađu put do publike.

- Sve aktivnosti su bile online, ali smo žiri okupili u Berlinu, da zajedno gledaju filmove, diskutiraju i donosu odluke – kazao je direktor festivala Carlo Chatrian.

Ovo martovsko virtualno izdanje Berlinalea okrenuto je industriji, trajalo je pet dana i završeno proglašenjem najbojih. U konkurenciji je bilo 15 ostvarenja, a Zlatni medvjed za najbolji film dodijeljen je Radu Judeu i filmu “Bad Luck Banding or Looney Porn”.

- Riječ je o detaljnom filmu, koji je divlji, pametan i djetinjast. Privlači gledatelje, poziva na neslaganje, ali nikog ne ostavlja ravnodušnim – istakao je član žirija Nadav Lapid.

- Ovo je film o vremenu danas, o savremenom svijetu. Nisam imao problema s integracijom u vremenu pandemije i nisam htio odustati od filma – naveo je Jude.

Odluku o najboljim donio je žiri kojeg čine autori koji su na nekom od prethodnih festivala osvojili Zlatnog medvjeda, a među njima je i bh. rediteljica Jasmila Žbanić. Velika nagrada žirija pripala je filmu Kolo sreće i fantazije Rijusuke Hamagučija, nagradu žirija dobila je Marija Špet za film "Gospodin Bekmen i njegova klasa". Najbolji reditelj je Deniš Nejgi i film Prirodno svjetlo, a najbolja glavna uloga je Maren Egert u filmu Ja sam tvoj čovjek.

- Vodi nas da razmišljamo o svojoj prisutnosti i budućnosti, o našim odnosima i o onome šta zaista želimo sami sebi – rekla je članica žirija Jasmila Žbanić.

Na ovogodišnjem festivalu  prikazano je 166 filmova iz 59 zemalja, što je neuporedivo skromnije s obzirom da je berlinski festival inače velika smotra filma sa više od 400 naslova.

U junu 2021. godine organizatori su zakazali ljetnu manifestaciju s brojnim projekcijama filmova za javnost u pozorištima i na otvorenom i svečanom ceremonijom dodjele nagrada.

federalna.ba

Berlinale nagrade
Mostar učenici nastavnici nagrade
0 08.06.2022 20:15
Sajam knjiga i učila nagrade
0 25.04.2022 14:49
fotografija Sony nagrade
0 15.04.2022 14:36