Film ''Ekskurzija'' u selekciji za prestižne evropske filmske nagrade
(Izvor: Fena/SCCA)

Film ''Ekskurzija'' u selekciji za prestižne evropske filmske nagrade

Evropska filmska akademija izabrala je film "Ekskurzija" bosanskohercegovačke rediteljice Une Gunjak u svoju selekciju među najboljim evropskim filmovima. Nominacije za Evropske filmske nagrade bit će objavljene u novembru.

Nakon svjetske premijere filma, na Locarno Film Festivalu i prikazivanja u Oficijelnoj selekciji 29. Sarajevo Film Festivala, publika će gledati ovogodišnjeg bosanskohercegovačkog kandidata za nagradu Oskar "Ekskurziju", uskoro u kinima širom Bosne i Hercegovine.

Glavne uloge u tom filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac.

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Film govori o djevojci Iman koja privlači pažnju starijeg dečka, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju. Nakon što se, poslije igre istine ili izazova, proširi po školi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Film je sniman u Sarajevu od 22. aprila do 29. maja 2022. godine i realizovan kao koprodukcija šest zemalja (Bosna i Hercegovina/Hrvatska/Srbija/Francuska/Norveška/Katar). Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

federalna.ba/Fena

''Ekskurzija'' Una Gunjak