Film Barbie zahtijevao je toliko roze boje da je doprinjeo nestašici širom svijeta
(Izvor: Jaap Buitendijk)

Film Barbie zahtijevao je toliko roze boje da je doprinjeo nestašici širom svijeta

Predstojeći Barbie film Grete Gerwig zahtijevao je toliko roze boje tokom snimanja da je gotovo uništio globalnu ponudu mnogih kompanija.

U razgovoru za Architectural Digest, Gerwig i producentkinja filma Sarah Greenwood, govorili su o izgradnji Barbielanda, koji je gotovo u potpunosti fluorescentno roz, od verzija u prirodnoj veličini poznate kuće "Dreamhouse" do ulica i svjetiljki.

U intervjuu, Greenwood, šest puta nominovana za Oskara, rekla je da je film izazvao međunarodnu nestašicu roze boje. „Svijetu je ponestalo roze boje“, rekla je ona za magazin. Dok su neki mediji ponavljali tu tvrdnju bez kvalifikacija, Lauren Proud, potpredsjednica globalnog marketinga u Roscu, kompaniji za boju koju koristi film, podijelila je dodatni kontekst sa Los Angeles Timesom.

Proud je potvrdila da je film "koristio onoliko boje koliko smo imali", ali je kvalificirala da se proizvodnja Barbie poklopila sa širim globalnim problemima u lancu nabavke tokom Covid-19, kao i ekstremnim vremenskim prilikama u Teksasu početkom 2021., koje su uticale na vitalne materijale koji se koriste za stvaranje boje.

"Postojala je ta nestašica i onda smo im dali sve što smo mogli - ne znam da li bi se baš moglo reći da je nestašica uslijedila zbog samog filma", rekla je, ali je priznala: "Ali jesu uzeli sve što smo imali." U intervjuu za Architectural Digest, Gerwig je rekla da je jarko roza nijansa važna u "održavanju 'dječije'" estetike filma, te da je dizajn Barbielanda inspirisan kućom Kaufmann u Palm Springsu, slikama Waynea Thiebauda, Pee-wee's Velika avantura i Amerikanac u Parizu.

"Željela sam da roze boje budu veoma svijetle i da svega bude skoro pa previše", rekla je Gervig i dodala da nije željela da "zaboravi šta me navelo da volim Barbi kada sam bila djevojčica".

Scenografi su osigurali dovoljno boje za produkciju filma, koji je uglavnom sniman u Warner Bros Studios Leavesden u Velikoj Britaniji.

Barbie, koju glumi Margot Robbie u naslovnoj ulozi i Ryan Gosling kao lutkin ljepotan Ken, također glume Will Ferrell, Simu Liu, Dua Lipa, Helen Mirren, Issa Rae, America Ferrera, Kate McKinnon, Michael Cera i Ncuti Gatwa. Film izlazi 21. jula širom svijeta.

federalna.ba/The Guardian

Barbie film roza boja