FIFA procjenjuje moguće kazne za Mađarsku i Albaniju
(Izvor: Tom Jenkins/The Guardian)

FIFA procjenjuje moguće kazne za Mađarsku i Albaniju

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) analizira izvještaje sa dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, koje su odigrane u utorak, a na kojima je došlo do incidenata, saopšteno je danas iz te organizacije. Radi se o utakmicama Grupe I između Engleske i Mađarske (1:1), odnosno Albanije i Poljske (0:1).

Mađarski navijači sukobili su se sa redarima na Wembleyu, a policija je brzo spriječila incidente. Do nereda je došlo nakon što su mađarski navijači zviždali kada su engleski fudbaleri uoči početka utakmice kleknuli na travu u znak borbe protiv rasizma.

Zbog rasizma svojih navijača Mađarska je nedavno kažnjena, pa je utakmicu protiv Albanije prošle subote igrala bez publike.

Meč u Tirani između Albanije i Poljske prekinut je u 77. minutu poslije gola, kojeg je postigao Karol Swiderskij, kada su domaći navijači počeli flašama da gađaju igrače Poljske.

Utakmica je prekinuta na oko 20 minuta, a meč je potom nastavljen.

"FIFA najoštrije osuđuje incidente u Engleskoj i u Albaniji, i želimo da iskažemo da naš stav ostaje čvrst i odlučan u odbacivanju bilo kakvog oblika nasilja, kao i bilo kojeg oblika diskriminacije ili vrijeđanja", navodi se u saopštenju FIFA-e.

federalna.ba/Beta

FIFA Mađarska Albanija neredi navijači