Field: Posjetom ministra Cleverlya potvrđujemo predanost BiH i njenom prosperitetu

Britanski ministar za Evropu i Sjevernu Ameriku pri Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva James Cleverly, u pratnji odlazećeg ambasadora Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matta Fielda, posjetio je danas Univerzitet u Zenici gdje je u amfiteatru Metalurško-tehnološkog fakulteta UNZE-a održao predavanje i razgovarao sa studentima.

Ujedinjeno Kraljevstvo, kako su istakli, veoma cijeni glas i ulogu mladih u društvu pa su nakon uvodnog obraćanja ministra Cleverlya dali priliku studentima da komentarišu njegovo izlaganje i podijele svoje nade, ideje i probleme.

-Zadovoljstvo nam je što je ministar Cleverly u posjeti BiH, a posebno što je došao u Zenicu. Razgovarao je s mladima, a posjetit će i Ragbi klub Čelik. Sastat će se i s predstavnicima najveće britanske investicije u BiH, locirane na ovom kantonu. Ova je posjeta jedna od niza važnih posjeta kojima Ujedinjeno Kraljevstvo potvrđuje svoju predanost BiH i njenom prosperitetu - istakao je ambasador Field.

Napomenuo je kako je ovo njegov zadnji radni dan na funkciji ambasadora Velike Britanije u BiH, ali da se planira i u budućnosti vraćati.

-Sa tugom se opraštam sa zemljom koja nam je zadnjih godina bila dom, ali znam da ćemo često dolaziti kao turisti i posjećivati ovdje naše prijatelje - rekao je Field, kojeg će na dužnosti u Ambasadi Velike Britanije za BiH u Sarajevu zamijeniti Julian Reilly.

Rektor UNZE-a prof. dr. Jusuf Duraković izrazio je zadovoljstvo zbog posjete visoke delegacije važne i prijateljske zemlje BiH, s čijom ambasadom zenički univerzitet ima dugogodišnju uspješnu saradnju, kao i s nekim univerzitetima iz Velike Britanije.

- Cilj ove posjete jeste da visoka delegacija Velike Britanije uspostavi komunikaciju sa našim studentima o svim problemima i izazovima koji danas opterećuju naše društvo. Velika se pažnja posvećuje mladim ljudima pa je ovo bila prilika da naši studenti, u jednom otvorenom dijalogu, postave određena pitanja o događajima koji se trenutno dešavaju u svijetu - kazao je Duraković.

Posjeta Ragbi klubu Čelik, s kojim je ambasador Field tokom svog boravka u našoj zemlji dobro sarađivao te nerijetko trenirao i igrao neke utakmice humanitarnog karaktera, bit će njegova posljednja aktivnost u ulozi ambasadora u BiH.

Čelik je bio jedan od najtrofejnijih klubova u bivšoj Jugoslaviji, a nakon rata je, u sezoni 2014/2015., osvojio i Regionalnu ligu, savladavši u finalu splitsku Nadu.

federalna.ba/Fena

Matthew Field James Cleverly BiH Velika Britanija Metalurško-tehnološki fakultet
SFK 2000 Sarajevo BiH sport fudbal nogomet
0 07.08.2022 12:25
Klapska pisma Festival klapske pisme Posušje Posušje BiH kultura
0 07.08.2022 11:03
Konjic kultura BiH Djevojke sa Neretve
0 07.08.2022 10:21
sport atletika Amel Tuka BiH Poljska
0 07.08.2022 09:22
sport kultura Vlašić Outdoor Vlašić BiH
0 06.08.2022 20:28
Bentbaša Cliff Diving Bentbaša sport Sarajevo BiH Mustafa Šarić Zenica
0 06.08.2022 19:05