videoprilog Melise Hasanić (Federacija danas)

FHMZ: Za vikend kiša u većem dijelu zemlje

Snježne padavine su zabijelile veći dio naše zemlje. I dok građani spremno dočekuju bijeli prekrivač, naoružani kišobranima i toplim jaknama, odgovornost u saobraćaju je nešto zahtjevnija.

Sa svakim snijegom dolaze i problemi na saobraćajnicama. Kako protječe zimsko održavanje cesta, odgovor smo potražili u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Rad.

“Preventivno je jutros u 7 sati bila angažovano 40 vozila za razgrtanje snijega i posipanje saobraćajnica, kako ne bi došlo do poledice zbog eventualnih niskih temperatura koje će se javiti u toku dana”, kazao je Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Iz Hidrometeolološkog zavoda FBiH kažu da će padavine tokom dana prestati, a za vikend prognoziraju pretežno oblačno, sa kišom u većem dijelu zemlje. 

“Početak radne sedmice donosi ponovo padavine, uglavnom poslije podne, u vidu kiše, a može biti i susnježice i snijega. Drugi dio sedmice i vikend, prema trenutno raspoloživim informacijama, očekujemo ponovo padavine u vidu kiše, s tim da će postojati vjerovatnost u nizinama centralne i Istočne bosne za pojave susnježice i snijega”, istakao je Ibrahim Hadžismajlović, dežurni meteorolog u FHMZ-u BiH.

Sezona skijanja i druge zimske aktivnosti su ono što svaka zimska sezona donosi. Oprez u svakom segmentu nešto je što nadležni preporučuju, posebno kada je upitanju upravljanje motornim vozilima. 

federalna.ba

FHMZ kiša snijeg vremenska prognoza
BiH vremenska prognoza
0 13.08.2022 09:34
Hercegovačno neretvanski kanton požari kiša
0 13.08.2022 09:26
žrtve Jemen poplave kiša
0 24.07.2022 15:40
Accu Weather Europa vremenska prognoza
0 18.05.2022 16:01