Festival TIFBU decembar dočekuje s mladim pozorišnim umjetnicima
(Izvor: TIFBU)

Festival TIFBU decembar dočekuje s mladim pozorišnim umjetnicima

Teatarski internacionalni festival Bugojno TIFBU ovoga mjeseca počeo je svoje 9. izdanje u znaku domaćih produkcija i 60. rođendana Teatra FEDRA Bugojno.

Riječ je  festivalu koji organizira Teatar FEDRA Bugojno u partnerstvu s JU Kulturno sportski centar Bugojno, a koji traje od novembra 2023. do januara 2024. godine.

U novembarskom repertoaru svoje mjesto našlo je 5 pozorišnih predstava, jedan pub kviz i jedna velika rođendanska proslava.

Kroz TIFBU je, uz ostalo, obilježena i Noć teatra u kojoj su Teatar FEDRA, DP Eko Art, OKUP i Caffe Bar Hollywood Bugojno pripremili tematski pub kviz o različitim vrstama umjetnosti, s posebnim naglaskom na teatar i lokalnu teatarsku scenu.

Organizatori su pripremili i vrijedne nagrade, a pobjedu je odnijela ekipa VB ‘89.

Za decembar je TIFBU pripremio 5 novih odlazaka u pozorište za sve uzraste, a program će otvoriti monodrama Nikole Milakovića “Marso” koja će se izvesti u subotu, 2. decembra, u Maloj sali KSC-a s početkom u 19 sati.

U decembru će na TIFBU publika imati priliku gledati i tri nove predstave, i to bugojansku premijeru predstave "Lutkina kuća” Mostarskog teatra mladih (16.12.) i bosanskohercegovačku premijeru predstave "Harms je kriv" Teatro Matita iz Slovenije (20.12).

Također, za kraj mjeseca i godine premijera novogodišnje dječje predstave Dječije scene Teatra FEDRA Bugojno zaokružit će decembarski repertoar.

Pored predstava, u sklopu 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, u subotu, 9. decembra, održat će se scensko čitanje teksta “16 nijansi košmara” koje je pripremio mladi ansambl DP Eko Art Bugojno, a uz to će se održati i razgovor s mladom dramaturginjom Eminom Kovačević - Podgorčević, najavili su organizatori.

federalna.ba/Fena

Teatarski internacionalni festival Bugojno TIFBU