videoprilog Rosande Zovko (Dnevnik 2)

Festival 'Slovo Gorčina': Nagradu 'Mak Dizdar' osvojila Luca Kozina iz Splita

U sklopu Festivala kulture ''Slovo Gorčina'', koji je počeo sinoć na nekropoli stećaka Radimlja, kod Stoca, dodijeljena je nagrada najboljim pjesnicima u ovoj godini ''Mak Dizdar''. Prvu nagradu dobila je spisateljica iz Splita Luca Kozina za zbirku poezije ''Žena duh i njena soba''.

Riječ je o vrhunskoj poeziji, koja je stilski, tehnički i tematski utemeljena, kazao je član stručnog žirija Nenad Rizvanović.

Kozina je izrazila zahvalnost i privilegiju što je dobitnica ovog značajnog priznanja.

Rizvanović je istaknuo važnost konkursa, brojnost i kvalitetu pristiglih rukopisa, te pozvao pisce da i u godinama koje dolaze šalju svoje rukopise.

Od velikog je značaja razvijati, ali i živjeti san Maka Dizdara, snoviđenje koje datira još iz prošlog stoljeća, što su potvrdili u svom obraćanju prisutnima počasni predsjednik Upravnog odbora Gorčin Dizdar i član Upravnog odbora i predsjednik Organizacijskog odbora festivala Dubravko Barbarić, priopćeno je s Festivala kulture ''Slovo Gorčina''.

Autentična i simbolična glazba banjolučkog skladatelja Davida Mastikose pronijela se nekropolom, koju su među kamenim spavačima znalački, iskusno, hrabro i snažno izvodili Bartolomej Stanković na klaviru, Andrea Fisher, na bass flauti, i Snježana Pavićević, alt flauta.

Izuzetan doprinos atmosferi prve noći festivala dao je Mješoviti hor BKZ Preporod izvodeći neke od najpoznatijih pjesama, između ostalih i pjesmu ,''Modra rijeka''. Gost je bio glumac Izudin Bajrović, koji je bio nositelj poetske riječi Maka Dizdara.

Inače, nakon dodjele nagrade publika je prisustvovala razgovoru s istaknutim bh. Pjesnikom Asmirom Kujovićem. Pjesnik je govorio o svom stvaralačkom kronotopu, ratnim zbivanjima, te utjecajima istih na njegov identitet, ali i spisateljsku zrelost. Nadalje, govorio je o aktuelnom stanju u kulturi i u kojem se pravcu ona razvija.

Nakon završetka programa na lokalitetu Radimlja, druženje je nastavljeno na after party događaju, koji je upriličen ispred glavnog festivalskog centra ''Šipad''. Prisutne je zabavljao poznati bh. glazbenik Zlijay aka Mixmaster Zlee.

Festival nastavlja danas i traje sve do 30. srpnja.

federalna.ba/Fena

Slovo Gorčina