Ferrer želi povećati popularnost Davis Cupa
(Izvor: EPA/Made Nagi)

Ferrer želi povećati popularnost Davis Cupa

Bivši profesionalni teniser Španac David Ferrer kao novi direktor Davis Cupa, želi se pobrinuti da ekipno takmičenje za muškarce ponovno postane popularnije, piše njemačka novinska agencija DPA.

Današnjim četvrtfinalnim dvobojem između Australije i Nizozemske u španskoj Malagi započet će drugi dio ovogodišnjeg završnog turnira.

Nakon brojnih reformi tokom proteklih godina, sada je uspostavljen "održivi oblik", rekao je Ferrer za DPA. 

- U posljednje vrijeme već je bilo nekih poboljšanja. Činjenica da, primjerice, igrate sedmicu dana ranije i imate više vremena za oporavak je nešto što jako cijenim i što dobro znam kao bivši profesionalac - dodao je Španac. 

Dugi niz godina Davis Cup se smatrao vrhuncem teniske sezone. No, zbog novog formata koji je uveden prije tri godine ukidanjem domaćih i gostujućih mečeva u korist zgusnutog završnog turnira na jednom mjestu, natjecanje je očito izgubilo na ugledu, navodi DPA. 

Ferrer to želi promijeniti i vjeruje da je na dobrom putu. Agencija Kosmos, Međunarodna teniska federacija (ITF) i Sindikat ATP igrača ponovo su udružili snage, a Davis Cup će od 2023. godine ponovo biti stalni dio ATP kalendara.

- Ovo je vrlo važno jer će omogućiti promjene i poboljšanja u budućnosti -  kaže Ferrer, koji ima još nekoliko ideja, ali ih tek treba otkriti.

Danas od 16 sati na programu je prvi četvrtfinalni susret između Australije i Nizozemske. Preostali četvrtfinalni parovi su Italija - SAD, Njemačka - Kanada i Hrvatska - Španija.

federalna.ba/Fena

David Ferrer Davis Cup