Feljton – Sarajevo kroz vijekove, Radmilo Bato Zurovac

**

Arhiv, posebno govorni arhiv Javnog servisa BiH bogat je, prebogat radiofonskim sadržajima. Prava zvučna Vijećnica. Raskoš govora, jezika, zvuka. U toj raskoši pronašli smo i za praznik grada Sarajeva – 6.april – značajan radiofonski sadržaj – feljton „Sarajevo kroz vijekove“ iz 1987.godine. Autor ovog feljtona je novinar Radija Sarajevo Radmilo Bato Zurovac.

**

Radmilo Bato Zurovac rođen je 1933-e, a preminuo je 1993.godine, u Sarajevu. Bio je to čovjek koji je 24 sata mislio radijski – kako je kazao takođe vrsni novinar Zija Dizdarević. Izvanredno je poznavao jezik, čovjek od knjige i velike kulture, društven, ali i diskretan. Zurovac je bio vrstan kreativac, urednik Obrazovnog, Muzičko-revijalnog i Dokumentarno-zabavnog programa Radija Sarajevo, te gradskog programa Sarajevo 202 i Drugog programa Radija Sarajevo. Bio je pokretač velikih jezičkih projekata Radija Sarajevo - Pravopisne lige i Lige mladih lingvista. Prvi je dobitnik u Radio Sarajevu velikog međunarodnog priznanja - Prix Japon. Bato Zurovac je bio i vrstan muzičar. Osnivač je čuvenog ansambla Prijatelji, čija preteča je bio Oktet Radmila Zurovca.

**

Feljton „Sarajevo kroz vijekove“ emitirao se u prijepodnevnom programu Radija Sarajevo, u emisiji „Antena 1“, tokom marta mjeseca 1987.godine.

**

Odabrala i uredila – Selma Dizdar

Ton-majstor – Šerkan Cakić

Izvor / foto – Digitalizirani arhiv JU Biblioteke Sarajeva