Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo obnovu sarajevske bogoslovije

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo obnovu sarajevske bogoslovije

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu danas su vrhbosanski nadbiskup i metropolit monsinjor Tomo Vukšić i rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić susreli se s federalnim ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Edinom Ramićem i pomoćnikom ministra Zdravkom Beljom.

Tom prigodom ministar Ramić i rektor Spajić potpisali su ugovor kojim je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo projekt obnove zgrade bogoslovije.

Nadbiskup Vukšić je uz pozdrave i riječi dobrodošlice zahvalio na dosadašnjoj potpori, dobroti i plemenitosti koje je spomenuto ministarstvo iskazalo u protekle tri godine. Kazao je kako je zgrada bogoslovije važna ne samo za Katoličku Crkvu, nego i za cijeli grad.

Ministar Ramić je istaknuo kako Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica godinama pomaže obnovu vjerskih objekata u oba entiteta. Ukratko je predstavio dosadašnje projekte koje su podržali te istaknuo nadu da će se i u budućnosti nastaviti suradnja.

Po završetku radnog dijela susreta nadbiskup Vukšić, ministar Ramić, pomoćnik ministra Beljo u pratnji rektora Spajića obišli su radove na bogosloviji gdje im je rektor predstavio što je do sada napravljeno te izložio planove za buduće radove.

Inače, zgrada Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u kojoj se nalazi i Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu izgrađena je po projektu čuvenog arhitekta Josipa Vancaša te je nacionalni spomenik BiH. Obnova fasade započela je u ožujku 2021. i do sada je dovršena zapadna strana objekta, kao i pročelje zajedno sa sjemenišnom crkvom Sv. Ćirila i Metoda. Radovi na istočnoj strani su u tijeku, a uz to je planirano i nutarnje renoviranje ovoga zdanja, saopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

federalna.ba/Fena

Edin Ramić bogoslovija Sarajevo
Široki Brijeg Sarajevo fudbal
0 22.09.2023 22:24
Plenum Albin Muslić Ognjen Tadić Edin Ramić
0 18.09.2023 22:15
fudbal nogomet Zrinjski Sarajevo
0 16.09.2023 22:48
Sanremo Giovani World Tour Sarajevo
0 12.09.2023 18:27