Federalno ministarstvo poljoprivrede: nove mjere daju rezultate

Prilog Miranda Fejzagić

Povećanje izdvajanja novčanih sredstava za poljoprivredu, pravovremena isplata novčane podrške, unapređenje zakonodavstva i donošenje strateških dokumenata neke su od ključnih aktivnosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u protekloj godini. Ključne aktivnosti u protekloj godini prezentirao je na na godišnjoj konferenciji za novinare resorni federalni ministar ministar Kemal Hrnjić.

Ministar Hrnjić kazao je da je Ministarstvo u prošloj godini realizovalo Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u iznosu 165,7 miliona maraka od ukupno predviđenih 166,5 miliona. Ove godine budžet za sektor poljoprivrede uvećan je za 11 miliona:

 

„Napravili smo određene izmjene u samom programu na način da smo omogućili većem broju poljoprivrednih proizvođača da apliciraju za novčane podrške putem našeg Ministarstva. Tako smo uvrstili podrške za mlade poljoprivrednike, podrške za upotrebu stajnjaka na novoobrađenim površinama, podršku za upotrebu repelenata u cilju očuvanja posjeda divljih životinja. Povećali smo sredstva za kapitalna ulaganja, povećali smo sredstva za izdvajanja direktno u poljoprivrednu proizvodnju kad su u pitanju i animalna i biljna proizvodnja.“

 

Hrnjić je podsjetio da su početkom mandata iz parlamentarne procedure povučeni svi akti iz te oblasti, da su revidirani i vraćeni u proceduru. Istakao je da je izvršeno prilagođavanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2021-2027, koja je prošle sedmice usvojena u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Ministar je podsjetio i na rješavanje pitanja zakona o šumama, o kojem se nije govorilo deset godina:

 

„Kreirali smo tek zakone i organizirali jednomjesečnu javnu raspravu. U pitanju je tekst zakona i na istom ćemo u narednom periodu raditi, s ciljem da ga u konačnici usvojimo i uredimo ovu oblast. Nastavili smo 10 godina staru priču o potrebi formiranja IPARD strukture na nivou Bosne i Hercegovine. Inicirali smo sastanke sa državnim i entitetskim ministrima, kako bismo razmotrili aktivnosti i uspostavili jedno tijelo koje će adekvatno komunicirati sa predstavnicima Evropske unije, a time i biti u mogućnosti aplicirati na predviđena novčana sredstva.“


Ministar Hrnjić na kraju je izrazio nadu da će mjere, koje su kreirane za mlade, animirati mlađu populaciju da se počne baviti poljoprivredom. 

Aktuelnosti