Federalno ministarstvo obrta potpisalo ugovore s novoosnovanim poduzećima
(Izvor: Fena/Mario Obrdalj)

Federalno ministarstvo obrta potpisalo ugovore s novoosnovanim poduzećima

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo je u utorak u Mostaru  Ugovore o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava s predstavnicima 165 novoosnovanih subjekata malog gospodarstva s područja Federacije BiH, a u sklopu grant sheme po projektu "Poticaj novoosnovanim subjektima malog gospodarstva" za ovu godinu u ukupnom iznosu od 1.156.258 maraka.

Tom prilikom federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je kako današnje potpisivanje ugovora podrazumijeva mala i srednja poduzeća i obrte  koji su registrirani  od 1. siječnja 2021. godine i koji imaju najmanje jednog zaposlenog.

Ocijenili smo kako je upravo u trenutku uspostavljanja biznisa jako važno financijski pomoći  te buduće gospodarstvenike, istaknuo je ministar Zukić.

- Spomenutim projektom je izdvojeno 1. 156.258 KM, a novčana pomoć se sastoji od pomoći za nabavku osnovnih sredstava, repromaterijala i mentoringa u smislu pomoći za određene vještine i znanja koja bi trebala koristiti u upravljanju i vođenju firme odnosno obrta – pojasnio je federalni ministar.

Ocijenio je kako je trebalo biti puno više potpisanih ugovora ali da, nažalost, sredstva u federalnom Proračunu nisu bila dostatna.  

Izrazio je nadu kako će u razdoblju koje slijedi u tu svrhu biti osigurano puno više sredstava jer se, kaže, ispostavilo kako je ovaj vid pomoći efikasan.

- Ovo je odličan vid pomoći, prije svega mladima, pomoći povećanom zapošljavanju i ukupnom razvoju malog gospodarstvu BiH odnosno Federacije BiH – naveo je Zukić.

Odobrena grant sredstva po korisniku iznose 8 tisuća KM, a za realizaciju projekta ugovorom je utvrđen rok implementacije 6 mjeseci.

Djelatnik "HSAA" Špedicije iz Bugojna Naim Basara kazao je kako se bavi unutarnjim i međunarodnim prijevozom roba, tj. prijevozom na području BiH, kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Belgiju i Dansku te da je ovo veliki poticaj za njega kao gospodarstvenika.

- Da budem konkretan, ova subvencionirana sredstva od Federalnog ministarstva obrta iskoristit ću za kupovinu poluprikolica odnosno vučnog vozila kako bih mogao raditi svoj posao - istaknuo je Basara.

Sanela Kazić iz Sanskog Mosta izjavila je kako se bavi proizvodnjom suvenira te kako će je sredstva ministarstva dobro doći.

- Ova sredstva  će mi dobro doći, a uložit ću ih u dvije nove mašine kako bi poboljšala posao te u repromaterijal, a to je bakar s kojim najviše i radim – ustvrdila je Kazić.

federalna.ba/Fena

novoosnovana poduzeća ugovori Federacija BiH
potrošačka korpa Federacija BiH august
0 12.09.2023 09:17
Federacija BiH Republika Srpska elektrane vjetroelektrana gasna infrastruktura
0 08.09.2023 09:16
prosječna mjesečna plata Federacija BiH
0 17.07.2023 13:40
Vojin Mijatović Nerin Dizdar ugovori početni biznis
0 17.07.2023 13:14