Federalna uprava policije provodila aktivnosti u sklopu projekta „CIAT“ 

Federalna uprava policije provodila aktivnosti u sklopu projekta „CIAT“ 

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 17.09.2021. godine poduzimali aktivnosti u cilju implementacije projekta UNDP-a BIH „CIAT“, vezano za borbu protiv nelegalne trgovine oružjem, a uz organizacionu podršku Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i koordinacionionog odbora SALW. 

Vezano za navedeno, policijski službenici Federalne uprave policije su zajedno sa stručnim konsultantom UNDP-a, pri CIAT projektu, održali obuku i prezentaciju Standardnih operativnih procedura, te proveli obuke na teme „Uvod u standardne operativne procedure“, „Analiza rizika“, „Praćenje traga oružja“, „Prikupljanje tragova“, „Vođenje istraga“, te „Upravljanje vanrednim situacijama“.

Nakon završenih prezentacija istoga dana realizovana je i taktička vježba koja je izvedena u krugu Centra za obuku policijksih kadrova “Mahir Begić” u Suhodolu, općina Hadžići, a koja je imala za cilj upoznavanje policijskih službenika sa doniranim materijalno tehničkim sredstvom „Videoskopom“, te opremom kojom raspolaže Federalna  uprava policije, a sve u skladu sa mjerama i radnjama propisanim u Standardnim operativnim procedurama u slučajevima pronalaska MES-a (minsko eksplozivnih sredstava), koje su takođe donesene u sklopu ovog projekta.  Kroz ovu taktičku  pokaznu vježbu prikazani su pojedini segmenti koji su se ogledali kroz pronalazak osoba, predmeta i sredstava, korištenjem navedene specijalističke opreme, a koji bi poslužili kao dokaz u dokumentovanju krivičnih djela.

Federalna uprava policije u saradnji sa UNDP BIH, te organizacionu podršku Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, nastavlja aktivnostima na implementaciji CIAT projekta za borbu protiv nelegalne trgovine oružjem.

federalna.ba

UNDP BiH FUP oružje
Anthony Blinken Josep Borrell BiH
0 20.10.2021 13:45
sport fudbal nogomet BiH reprezentacija BiH NFSBiH Bilino polje
0 20.10.2021 12:38
BiH sjedeća odbojka osmina finala Evropskog prvenstva
0 19.10.2021 15:06
Bakir Izetbegović očuvanje mira BiH
0 19.10.2021 14:29
BiH poskupljenja troškovi života
0 19.10.2021 12:35