Fazlagić: U Sarajevu je tradicija da mora biti najbolje i osvajati titule

U ovosedmičnom izdanju sportskog magazina Sport razgovarali smo sa Mirsadom Fazlagićem, kapitenom prve šampionske generacije FK Sarajevo.

Za početak kaže da 75. rođendan zvuči veoma svečano i jako, ali da iza toga postoji jedna duga tradicija kroz koju je FK Sarajevo prolazio, i sa uspjehom i sa neuspjehom.

"Mislim da je imalo mnogo i negativnih stvari i teških trenutaka, ali oduvijek je za ovaj dugi vremenski period znalo da pronađe pravo rješenje, da pronađe prave ljude i da iz negativnosti krene prema pozitivi. Nadam se da ćemo sljedeće godine biti mnogo bolji nego što smo ove jubilarne 75."

Ističe da je prva šampionska titula, na određeni način, probudila i pokazala da se u bivšoj Jugoslaviji, pored Zvezde, Partizana, Hajduka i Dinama iapk nalaze i sredine koje su svojim radom, umijećem i talentom pokazale da i one mogu da se nose sa velikom četvorkom.

"Upravo to je generacija FK Sarajevo koja je, poslije Vojvodine, druga u Jugoslaviji smogla snage da obezbijedi titulu šampiona Jugoslavije. Ne bi bili pravedni kada ne bi spomenuli prethodne generacije koje su gradile historiju FK Sarajevo i proizvodili igrače koji su svojim znanjem i umijećem dali reprezentativce."

Kako kaže, BiH je bila u zapećku jugoslovenskog fudbala.

Fazlagić kaže da je bila jedna generacija koju je predvodio prethodno Safet Sušić i nakon čega je Sarajevo upalo u veliku krizu i opredijelilo se za uzimanje juniora.

"I dok su ti juniori od '82. do '85. godine lagano sazrijevali i došlo je vrijeme kada su svojim znanjem i radom koje su primili od trenera FK Sarajevo sazreli na nivo da su krenuli prema šampionskoj tituli. U toj ekipi je bilo 8 igrača iz juniorskog pogona, a 7 reprezentativaca Jugoslavije i to govorio o njihovom kvalitetu i znanju. Svojim radom, učinkom i velikim doprinosom i znanjem porazili su sve ekipe sa tla Jugoslavije i sasvim zasluženo osvojili prvo mjesto."

Navodi da je raspadom Jugoslavije došlo do odvajanja saveza.

"U to doba smo preko Olimpijskog komiteta trebali da odemo na Mediteranske igre.  Nažalost, opstrukcija susjednih zemalja je uradila to da je skinuto 7 igrača na putu prema Francuskoj, tako da smo otišli sa 8 igrača. Prvi put smo nastupili zvanično na utakmici Mediteranskih igara, u organizaciji Olimpijskog komiteta i ja to smatram zvaničnom prvom utakmicom reprezentacije BiH na zvaničnom takmičenju. Imao sam tu čast da u Olimpijskom selu budem prvi podizač zastave BiH. Prvu utakmicu smo igrali sa reprezentacijom Alžira, odigrali izvanredno dobro 1:1. Da bi drugu utakmicu igrali sa Grčkom gdje smo izgubili 3:1, ali uz obilatu pomoć hrvatskog sudije tzv. oko sokolovo. Prve golove za reprezentaciju BiH postigao je Mmirsad Hibi."

Kako kaže, Sarajevo je, kao najveći klub, imalo zadatak da osvaja titule.

"U Sarajevu je tradicija da mora da bude najbolji i da osvaja titule jer bez toga odlazi u sivilo. Mada moram da kažem da je u ovim uslovima mnogo, mnogo teško, posebno u gradu Sarajevu jer imam osjećaj da nema velike brige za sport."

Cijelu emisiju Sport pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Mirsad Fazlagić FK Sarajevo sport
FK Sarajevo sport fudbal nogomet Premijer liga BiH u nogometu
0 03.12.2021 13:45
Marco Odermatt superveleslalom Beaver Creek sport
0 03.12.2021 11:25
sport Federalni radio
0 02.12.2021 23:21
sport
0 02.12.2021 20:26
sport Federalni radio
0 02.12.2021 18:05
Ivica Obrvan sport Rukomet
0 02.12.2021 15:18