Fazlagić: Sarajevo se pamti po Olimpijadi, atentatu, opsadi i EYOF-u

Bh. olimpijce ove i naredne očekuju ljetne i zimske Olimpijske igre. O aktuelnom trenutku Olimpijskog komiteta BiH, pripremama za predstojeće OI za Sport je govorio generalni sekretar Said Fazlagić.

Kaže da mu je nogomet prva ljubav.

"To je familijarni sport preko mog djeda Ibrahima koji je donio loptu u Hercegovinu. Familijarno smo se bavili fudbalom. Prva stvar s kojom smo se susretali u mladosti je uvijek bila nogometna lopta i jedina želja je bila da nešto napravimo u nogometu, a škola i fakultet su se podrazumijevali kao lakši dio naše životne priče."

Navodi da je, kao i njegove amidže Mirsad i Fahrudin, i on igrao i za Sarajevo i za Željezničar.

"17 godina sam proveo na Koševu i nakon toga sam godinu-godnu i po prešao u Željezničar i nosim najljepše uspomene iz oba kluba."

Učesnik je dvije historijske utakmice - one u Skenderiji 1992. i u Tirani 1995. godine.

"Ostao sam tu u ratu i u maju smo imali prvu nezvaničnu utakmicu koja je, po mom mišljenju, zvanična jer je kompletno rukovodstvo tadašnje BiH došlo na utakmicu. Igrali smo protiv UNPROFOR-a. Bio je to spoj mladosti i iskustva. Ekipa je većinom bila sastavljena od sarajevskih igrača i eto imao sam tu veliki čast da odigram prvu utakmicu ikada za BiH. Druga prva utakmica u historiji je ona zvanična, s aintoniranjem himne, to je bilo u Albaniji u decembru '95.godine."

Ističe da je šest mjeseci proveo u Rovinju, nakon čega je otišao u Ameriku.

"Zbog povreda sam morao relativno rano da zavšrim svoju nogometnu karijeru, a onda je nastupio jedan novi životni period. Prije rata sam bio apsolvent na Prehrambenoj tehnologiji na UNSA. U Americi sam shvatio da ću se baviti trenerskim poslom i jesam, deset godina sa mlađim kategorijama. Nosilac sam profi licence preko 20 godina."

Na pitanje odakle on među prvim članovima Komiteta za normalizaciju BiH, odgovara: "I ja sam se donekle iznenadio kada su me kontaktirali. Mogao sam neutralno iznijeti svoje mišljenje o situaciji u Nogometnom savezu, koja nije bila baš ružičasta u to vrijeme. Nastupila je suspenzija i trebalo je nekako iz svega toga izaći i FIFA i UEFA su poslali svoje izaslanike koji su pokušali tu situaciju konsolidovati. Ja sam, na pitanje ko je osoba koja bi mogla da poveže ovu kompletnu situaciju, koja nije opterećena ni regionalnim ni nacionalni, predložio gospodina Ivicu Osima. Predložio sam i Bajevića i Seju Kajtaza i neke druge ljude, međutim neki su prijedlozi prihvaćeni, neki nisu. Bilo mi je drago da je taj Komitet za normalizaciju napravio odličan posao, da su uspjeli iz jedne sive zone izvući Nogometni savez i postaviti ga na pravi put."

Kaže da u početku nije bio siguran da li želi prihvatiti funkciju u Olimpijskom komitetu.

"Odlučio sam se za rizik, poslušao sam srce. Nije bilo lako, nije bila atmosfera kako sam ja zamišljao. Korak po korak dobio sam šansu da radim sa divnim ljudima."

Fazlagić ističe da Olimpijski komitet nije budžetski korisnik, te da nadležna ministarstva trebaju finansirati sport.

"Naša je želja da razvijamo sport u BiH. Mi imamo dva izvora - naš budžet i olimpijska solidarnost. Otvorili smo evropske projekte i već smo postali lideri i to nam je treći izvor prihoda. Našim sportistima smo za Tokio proslijedili 800.000 KM.  U isto vrijeme ne smijemo biti nepravedni prema zimskim sportovima. Imamo Peking i oni će biti podržani sa 321.000 KM."

"Sarajevo se pamti po Olimpijadi, atentatu, opsadi grada i EYOF-u", istakao je Fazlagić.

federalna.ba

Sead Fazlagić sport
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 17.05.2021 23:55
sport
0 17.05.2021 20:26
sport
0 17.05.2021 18:27
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 17.05.2021 16:58