Fajon: Slovenija je iskreni prijatelj BiH u procesu EU integracija

Fajon: Slovenija je iskreni prijatelj BiH u procesu EU integracija

Ministarica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon u okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini održala je danas predavanje o temi evropskih integracija BiH i proširenja Evropske unije na Fakultetu političkih nauka UNSA u Sarajevu. 

Fajon je na početku predavanja naglasila da Slovenija i BiH imaju odlične bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, te da je Slovenija spremna ulagati u našu zemlju i pomoći joj da prođe kroz težak proces evropskih integracija i ispunjenje 14 proriteta Evropske komisije. 

Fajon: Slovenija nudi stručnu pomoć BiH na zahtjevnom putu ka članstvu u EU

Potpredsjednica Vlade i slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon izjavila je da je Slovenija dala ruku i da je tu da ponudi i stručnu pomoć Bosni i Hercegovini koja će se na evropskom putu susresti sa zahtjevnim i teškim izazovima u procesu reformi. Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća...

- Drago mi je što sam došla u BiH mesec dana od kada je vaša zemlja dobila kandidatski status. Želim vam ovim putem čestitati, ali i naglasiti da je pred vama težak proces u kojem će vam Slovenija biti iskreni prijatelj. Mi imamo stručnjake koji vam mogu pomoći u teškom vremenu, punom nestabilnosti za evropski kontinent kada trebamo jedni druge. Naša preduzeća su spremna investirati u BiH - kazala je. 

Navodi da mladi u BiH, ali i drugom zemljama regiona zaslužuju da imaju perspektivu u svojoj zemlji. 

- Napravili smo dosta pomaka kada je u pitanju proširenje Evropske unije. Sve te reforme znače bolji život za naše građane. Sve se to isto dešavalo u Sloveniji kada smo pristupali Uniji. Moramo raditi zajedno i sarađivati kako bi postali evropska porodica - ističe Fajon. 

Tanji Fajon uručena Zlatna medalja Bošnjačkog instituta

Ministrici vanjskih poslova Republike Slovenije Tanji Fajon danas je u Sarajevu uručeno priznanje Zlatna medalja Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića za 2022. godinu, koje se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za doprinos nauci, kulturi, te ukupnom prosperitetu bosanskoh...

Kako je kazala, svako novo proširenje Evropske unije je teže od prethodnog. Vjeruje da Evropska unija mora biti jaka, ali da je potrebno njenim članicama, pa i onim najmanjim omogućiti da "živi svoje posebnosti". 

Podsjetila je da BiH mora ispuniti 14 prioriteta, što će za novu vlast biti izuzetno težak proces, u kojem, ipak, ima fleksibilnosti. Lideri moraju znati šta trebaju učiniti kako bi ispunili ciljeve, a za to je potrebno sačiniti akcioni plan.

U fokusu: Stabilnosti regije, jačanje ruskog uticaja i reforme

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon o najvažnijim bilateralnim pitanjima kao i o aktuelnoj situaciji u BiH nakon općih izbora. Razgovarano je i o situaciji na zapadnom Balkanu....

- EU je spremna pomoći, ali mora vidjeti inicijativu s druge strane, inače nećemo doći daleko. Ja sam optimista da će nova vlast u BiH iskoristiti priliku koja joj se ukazala dobijanjem kandidatskog statusa, te učiniti prave stvari za budućnost ove zemlje - zaključila je Fajon. 

federalna.ba/Fena

Tanja Fajon Slovenija Bosna i Hercegovina
posjeta BiH premijer Slovenija
0 13.03.2023 10:45
Rukomet rukometna reprezentacija BiH Kosovo Bosna i Hercegovina
0 12.03.2023 18:43
rukometna reprezentacija BiH Kosovo Bosna i Hercegovina
0 10.03.2023 21:56
Bosna i Hercegovina Denis Bećirović Laurence Boone
0 07.03.2023 11:35
Bosna i Hercegovina Dan nezavisnosti BiH
0 01.03.2023 07:50