Fajon nakon sjednice Vlade Slovenije: Priznanje Palestine na osnovu granica iz 1967.
(Izvor: Ilustracija/GOV.SI)

Fajon nakon sjednice Vlade Slovenije: Priznanje Palestine na osnovu granica iz 1967.

Vlada Slovenije je danas napravila prvi korak, važan korak ka priznavanju nezavisne, nezavisne, suverene države Palestine, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon nakon sjednice Vlade u Ljubljani,.

Izrazila je nadu da će procedure biti završene što je prije moguće, jer Slovenija želi osigurati okončanje zločina u Gazi, trajni prekid vatre, sporazum o oslobađanju talaca, sigurnost Izraela i miran suživot Izraelaca i Palestinci.

Prema njenim riječima, oni će pratiti napredak u regionu, jer cilj nije samo priznanje kao simboličan čin, već se želi postići smirivanje situacije ili prekid rata.

Ona je objasnila da je Vlada donijela odluku da se postupak pokrene na osnovu granica između Izraela i Palestine iz 1967. godine, što znači da bi Palestina uključivala Gazu, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem.

Također je istakla da priznanje definitivno nije priznanje "Hamasu".

"Naprotiv, radi se o osnaživanju obnovljenih Palestinskih vlasti, koje će također moći kontrolirati Gazu iz Ramale“, rekla je Fajon.

Po izlasku sa sjednice Vlade, šefica diplomatije je izrazila i nadu da će zemlje istomišljenice pratiti Sloveniju i same pokrenuti procedure za priznavanje Palestine.

Premijeri Slovenije, Španije, Irske i Malte usvojili su zajedničku izjavu krajem marta na marginama samita EU, u kojoj su izrazili spremnost da priznaju Palestinu kada se to može efikasno učiniti i za to budu pogodne okolnosti.

Vlada Slovenije će odluku o priznavanju Palestine uputiti Državnom zboru (parlamentu) u roku od mjesec dana, odnosno do 13. juna.

Naime, u Sloveniji prijedlog za priznanje zemlje priprema vlada, zatim ga mora odobriti parlamentarni odbor za vanjsku politiku, a potom i parlament.

federalna.ba/AA
Slovenija Palestina priznanje
Evropsko nogometno prvenstvo Srbija Slovenija Danska Engleska Španija Italija
0 20.06.2024 09:14
SAD Antony Blinken Palestina
0 11.06.2024 20:54
Palestina Izrael Gorivo nestašica
0 10.06.2024 12:38