Fajon na Bliskom istoku
(Izvor: Ilustracija/gov.si)

Fajon na Bliskom istoku

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon boravit će u Izraelu i na Zapadnoj obali.

Fajon se zalaže za trenutni prekid vatre u Gazi. Uvjerena je da je jedino jamstvo sigurnosti Izraela mirovni proces koji će dovesti do priznanja palestinske države.

Kako navode iz Ministartva vanjskih i evropskih poslova Slovenije, ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon posjetit će Izrael i Zapadnu obalu po drugi put od početka rata u Gazi.

Zajedno s predstavnicima obiju strana procijenit će i istražiti mogućnosti rješavanja bliskoistočnog sukoba.

"Fajon zagovara primirje. Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon sastat će se s predsjednicima Izraela i Palestine Yitzhakom Herzogom i Mahmoudom Abbasom, izraelskim kolegom Israelom Kaceom te palestinskim premijerom i ministrom vanjskih poslova Mohamedom Mustafom. Zajedno će procijeniti i istražiti mogućnosti napretka prema rješenju bliskoistočnog sukoba", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Slovenije.

Fajon je početkom marta telefonski razgovarala s Kaceom i prenijela mu očekivanja Slovenije za hitnim prekidom vatre u Gazi, sklapanjem sporazuma o taocima, odustajanju od namjere napada na Rafu i pružanju humanitarne pomoći i osnovne usluge civilima u enklavi.

Nakon toga su premijeri Slovenije, Španije, Irske i Malte usvojili zajedničku izjavu na marginama summita EU-a u martu u kojoj su izrazili spremnost da priznaju Palestinu kada to bude moguće učiniti učinkovito i za to budu prikladne okolnosti. U tom je duhu protekao i posjet španjolskog premijera Pedra Sancheza Sloveniji sredinom aprila.

Nakon toga, Slovenija je u Generalnoj skupštini UN-a glasala za punopravno članstvo Palestine u UN-u, što su SAD zaustavile vetom.

Zbog rezultata glasanja, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor slovensku ambasadoricu u Tel Avivu Andreju Purkart Martinez.

Fajon je u odgovoru istaknula da Ljubljana članstvo Palestine u UN-u ne vidi kao prijetnju sigurnosti Izraela, a istovremeno Palestina ispunjava uvjete za članstvo.

Ovo će biti druga posjeta Izraelu i Palestini od početka rata u Gazi nakon napada palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra prošle godine. Tamo je već bila u novembru i već tada rekla da je jedino jamstvo sigurnosti Izraela mirovni proces koji će dovesti do priznanja palestinske države.

federalna.ba/AA

 
Tanja Fajon Bliski istok posjeta
Vladimir Putin Sjeverna Koreja posjeta
0 18.06.2024 12:51
Vladimir Putin Pyongyang posjeta
0 17.06.2024 11:31
Novi Sad posjeta Memorijalni centar Potočari Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Memorijalni centar Potočari Srebrenica
0 15.06.2024 21:13
napadi zračni napadi Bliski istok
0 07.06.2024 11:29
Denis Bećirović posjeta
0 03.06.2024 08:06