Fadil Novalić otišao na izdržavanje zatvorske kazne
(Izvor: Fena/Arhiv)

Fadil Novalić otišao na izdržavanje zatvorske kazne

Bivši premijer Federacija BiH javio se na izdržavanje kazne u državni zatvor u večernjim satima u četvrtak, 21. marta.

Novalić je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti tokom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 miliona eura, u aprilu 2020. godine, nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije koronavirusa.

Pored njega su osuđeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite ovog entiteta koji se javio na izdržavanje kazne 15. marta, te Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina” koji se 14. marta javio na odsluženje kazne u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH Vojkovići, u Istočnom Sarajevu.

Sva trojica su prethodno uputili molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, dan prije nego što su se trebali javiti u zatvor.

Potom su se žalili na rješenja Suda BiH kojima su te molbe odbijene.

Suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Prvostepeno su osuđeni dvije godine kasnije, 5. aprila 2023. godine., a drugostepena presuda potvrđena je krajem januara.

Novalić je konačnom presudom 27. januara ove godine osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, Hodžić na pet, a firma FH “Srebrena malina” na novčanu kaznu od oko 100.000 eura.

Četvrtooptužena Jelka Milićević, bivša ministrica finansija Federacije BiH, oslobođena je od optužbe za nesavjestan rad u službi.

federalna.ba/Fena

Fadil Novalić zatvor Vojkovići
pronevjera zatvor Češka fudbalska reprezentacija
0 19.06.2024 13:26
Francuska bjegunci zatvor potraga
0 15.05.2024 09:52
Zeničko-dobojski kanton alternativna krivična sankcija rad za opće dobro zatvor
0 12.05.2024 18:35