Facebook za pad krivi neispravnu promjenu konfiguracije, moguća sabotaža

Facebook za pad krivi neispravnu promjenu konfiguracije, moguća sabotaža

Kompanija "Facebook" za skoro šest sati nestanka okrivila je neispravnu promjenu konfiguracije, što je spriječilo 3,5 milijarde korisnika da pristupe njenim društvenim mrežama i servisima za razmjenu poruka kao što su "Instagram", "WhatsApp" i "Facebook messenger".

Kompanija u saopštenju kasno sinoć nije navela ko je izvršio promjenu konfiguracije i da li je planirana.

Nekoliko zaposlenih u "Facebooku", koji su odbili da budu imenovani, ranije su rekli Reutersu da vjeruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se internet saobraćaj usmjerava na njegove sisteme.

Neispravnosti u alatima interne komunicije i drugim resursima koji zavise od iste mreže kako bi funkcionisali, također, su doprinijele padu mreža.

Bezbjednosni stručnjaci rekli su da su i slučajna greška ili sabotaža insajdera  sasvim mogući.

"Želimo da razjasnimo situaciju i u ovom trenutku vjerujemo da je osnovni uzrok ovog nestanka pogrešna promjena konfiguracije", saopšteno je iz kompanije.

Jučerašnje isključenje "Facebooka" najveće je koje je registrovala web monitoring grupa "Downdetector".

U međuvremenu "Facebook" se suočava i sa optužbom takozvanih uzbunjivača (whistleblower) koji su u nedjelju okrivili kompaniju da neprestano daje prednost profitu nad suzbijanjem govora mržnje i dezinformacija.

Dok se svijet kretao ka konkurentskim aplikacijama kao što su "Twitter" i "TikTok", dionice "Facebooka" pale su više od 5 posto, što je njihov najveći dnevni pad od novembra prošle godine. Akcije su porasle za oko pola procenta u trgovanju van radnog vremena nakon obnavljanja usluge.

"Žao mi je za svako malo i veliko preduzeće, porodicu i pojedinca koji zavise od nas", napisao je na "Facebooku" glavni tehnološki direktor kompanije Mike Schroepfer, dodajući da će možda biti potrebno neko vrijeme da se sistem vrati 100 odsto.

Izvršni direktor "Facebooka" Mark Zuckerberg izvinio se kasno sinoć svim korisnicima zbog poremećaja funkcionisanja "Facebooka", "Instagrama" i "WhatsAppa" ističući da je sistem obnovljen, prenio je "Sputnjik".

federalna.ba/Srna

Facebook pad
Južni Sudan avion pad
0 19.03.2024 11:51
Facebook Meta Instagram
0 05.03.2024 17:17
avion pad poginuli Tennessee
0 05.03.2024 09:22
djeca seksualno uznemiravanje Facebook Instagram
0 19.01.2024 14:05
Kina stanovništvo pad
0 17.01.2024 08:03