Facebook uvodi nove promjene od 1. decembra

Facebook uvodi nove promjene od 1. decembra

Iz kompanije Meta saopćili su da će u decembru napraviti promjene na profilima korisnika ove popularne društvene mreže.

Iz Mete je potvrđeno da će s profila biti uklonjenje adrese, seksualna orjetnacija, političko opredjeljenje, kao i vjerska pripadnost, a ove promjene stupaju na snagu 1. decembra. Kao razlog ovih promjena je navedena "lakša navigacija i korištenje". Oni koji su ispunili neka od ovih polja dobit će notifikaciju o promjeni.

Ostali upisani detalji, poput kontakata i statusa veze bit će zadržani. Facebook je omogućio preuzimanje kopije podataka s Facebooka prije 1. decembra za one koji ih žele sačuvati, a i dalje će biti omogućena kontrola nad onim šta pojedini korisnici vide na profilu.

Ovaj potez Mete neće imati posebno praktičan utjecaj na korištenje Facebooka osim što će se smanjiti "skrolanje u sekciji "kontakti i osnovne informacije", ali bi mogao promijeniti stavove prema privatnosti. Facebook je uvrstio ove sekcije u prvim danima društenih mreža kada su korisnici bili spremniji dijeliti svoje osjetljivije detalje.

Međutim, privatnost je danas velika briga, a Meta je tome u proteklim godinama posvetila više pažnje te se posvetila privatnim četovima i poboljšanju sigurnosti. Ljudi su danas manje naklonjeni dijeljenju informacija na profilima u eri kada su uhođenje i zlostavljanje na internetu previše učestali.

federalna.ba/Onasa

Facebook
Meta Facebook Palestina Izrael cenzura
0 04.11.2023 13:02
TikTok Facebook Instagram Pinterest
0 27.09.2023 14:26
Meta Facebook kazna EU
0 22.05.2023 12:54
Donald Trump Instagram Facebook
0 26.01.2023 08:08