Evropski poslanici i vlade EU još raspravljaju o reguliranju AI
(Izvor: Fena/Twitter)

Evropski poslanici i vlade EU još raspravljaju o reguliranju AI

Poslanici i vlade EU i dalje su se u četvrtak prepirali oko nekoliko ključnih pitanja o značajnim pravilima koja reguliraju umjetnu inteligenciju, saopćila su dva izvora upoznata s tim pitanjem, dok su se razgovori produžili kroz noć u drugi dan.

Dvije strane su se u ranim jutarnjim satima usuglasile oko privremenog dogovora o tome kako regulirati brzorastuće generativne sisteme umjetne inteligencije (AI) kao što je ChatGPT u ranim jutarnjim satima, prevazilazeći jedan od najvećih kamena spoticanja za konačni sporazum, rekao je izvor Reutersu.

O drugom, korištenju AI u biometrijskom nadzoru i pristupu izvornom kodu, tek treba raspravljati nakon 20 sati razgovora, saopćila su dva izvora upoznata s tim. Oni su odbili da budu identifikovani jer su razgovori povjerljivi.

Vijeće Evropske unije u četvrtak je odgodilo konferenciju za novinare zakazanu za osam sati ujutru po lokalno vremenu daljnjeg kako se pregovori nastavljaju. Diskusija između vlada EU i zakonodavaca počela je u srijedu u 14 sati.

U jeku napetih debata i frustracije zbog pokvarene mašine za piće, jedan od izvora je rekao da su delegati ostali bez hrane i kafe oko tri sata ujutru.

Novi dan, isti trialog! - navodi komesar za industriju EU Thierry Breton u objavi na platformi X društvenih mreža, misleći na proces pregovora između Parlamenta, Komisije EU i vijeća.

Na fotografiji uz objavu, zastupnici EU Dragos Tudorache i Brando Benefei - također vodeći pregovarači o umjetnoj inteligenciji za parlament - vide se kako gestikuliraju u intenzivnoj raspravi s kolegocom europarlamentarkom Kim van Sparrentak, koji je također blisko sarađivao na AI nacrtu pravila.

Zemlje EU i zakonodavci pokušavaju da finaliziraju detalje nacrta pravila koje je predložila Evropska komisija prije dvije godine, ali se bore da održe korak s tehnologijom koja se brzo razvija. Zbog toga je bilo teško postići konsenzus.

Mnogo toga zavisi od novog zakona za blok.

To bi moglo postati nacrt za druge vlade dok zemlje nastoje izraditi pravila za svoju industriju umjetne inteligencije, pružajući alternativu američkom pristupu “laganog dodira” i privremenim pravilima Kine.

Članice EU i zakonodavci utrkuju se oko pripreme konačnog dogovora za glasanje na proljeće, uoči parlamentarnih izbora u junu kada će se zakonodavni proces zaustaviti.

Ako se to ne učini, moglo bi doći do kašnjenja zakona i do toga da blok od 27 članice izgubi prednost prvog pokretača u regulaciji tehnologije.

Čak i u tom slučaju, mogle bi proći skoro dvije godine prije nego što bilo koji zakon stupi na snagu.

Prvi široki okvir zakona predložen je početkom 2021. godine, skoro dvije godine prije nego što je lansiranje OpenAI podržanog od strane Microsofta ChatGPT transformiralo potencijalnu upotrebu tehnologije.

Osnivač OpenAI Sam Altman i kompjuterski naučnici također su podigli uzbunu zbog opasnosti stvaranja moćnih, visoko inteligentnih mašina koje bi mogle ugroziti čovječanstvo.

Dogovaranje privremenih uslova o osnovnim modelima - generativnoj AI kao što je OpenAI koja trenira na velikim skupovima podataka za obavljanje različitih zadataka - bio bi veliki korak.

Detalji o tome šta je dogovoreno nisu bili jasni. Četvrti izvor je rekao da još postoje aspekti koje treba razjasniti.

Kasni prijedlog Francuske, Njemačke i Italije da bi se proizvođači generativnih AI modela trebali samoregulirati, unio je, međutim, notu neslaganja. Takav potez bi, međutim, koristio francuskoj AI kompaniji Mistral i njemačkoj Aleph Alpha.

Što se tiče biometrijskog nadzora, evropski poslanici žele zabraniti korištenje umjetne inteligencije, ali su vlade tražile izuzećeza nacionalnu sigurnost, odbranu i vojne svrhe.​

federalna.ba/Fena

EU umjetna inteligencija rasprava