videoprilog Adise Smailagić (Dnevnik 3)

Gahler: EU mora slijediti primjer SAD-a i UK-a i sankcionirati Dodika

Na današnoj sjednici u Evropskom parlamentu počela je rasprava o Bosni i Hercegovini. Izvjestitelj i euroaprlamentarac Michael Gahler podnio je kratak izvještaj i naglasio da EU "mora slijediti primjer SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva i sankcionirati Milorada Dodika".

- BiH je već sada na raskršću. Nakon godina političkog zastoja, politički dogovor od 12. juna ove godine u Briselu i najnoviji zaključci Vijeća Evropske unije simbol su predanosti evropskoj perspektivi BiH. Ne smijemo zaboraviti na izazove u budućnosti. Zemlja treba ispuniti niz reformi i ispuniti kriterije - rekao je Gahler u svom izlaganju.

Dodao je da dva glavna izazova s kojima se suočava BiH nisu tehničke prirode već politički – secesionistički pokret entiteta RS i politički zastoj u pregovorima o reformama koje su potrebne da se zemlja uskladi s evropskim standardima.

- Došlo je do blokade državnih institucija i morali su reagovati visoki predstavnik i EU-ALTHEA. Vijeće mora slijediti primjer SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva i sankcionirati Dodika. Rekao je da je predan reformama, ali je odletio u Sankt Peterburg i sastao se s Putinom - podvukao je Gahler.

On je istakao da povlačenje iz državnih institucija i stvaranje paralelnih entitetskih institucija predstavlja kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma.

- To će spriječiti bilo kakvo napredovanje prema EU. Moramo podržati ALTHEA-u i Ured visokog predstavnika u BiH. Njihove mandate treba obnoviti ili istražiti druge mogućnosti, uključujući i NATO. Izborna i ustavna reforma nije provedena unatoč velikom posredovanju SAD i EU jer ne postoji politička volja - rekao je Gahler.

Pozdravljen je sporazum koji su lideri stranaka postigli u Briselu te je parlament apelirao da presude međunarodnih sudova moraju biti provedene kako ne bi bilo diskriminacije.

- Odajemo priznanje evropskoj predanosti svih građana te zemlje. Njihove želje treba poštovati i stoga se idućeg oktobra trebaju održati legitimni izbori. Uprkos izazovima, moramo slijediti novi fokus na zapadni Balkan. To je regija koja je važna za novi strateški kontekst. Stabilnost i mir u BiH ovise o našoj podršci i perspektivi - zaključio je Gahler u predstavljanju Izvještaja o napretku BiH. 

Tokom rasprave europarlamentarci su istakli kako očekuju ispunjavanje 14 prioriteta Evropske komisije i da zemlja mora imati evropsku perspektivu.

Željana Zovko, europarlamentarka iz Hrvatske, kazala je kako se ovdje raspravlja o tome “trebamo li održati dejtonsko-pariški sporazum ili ući u novu krizu”.

Dodala je da se sutra "čelnici Srba, Hrvata i Bošnjaka sastaju u Briselu."

- Očekujem da ćemo nakon izbora u oktobru koji će biti implementirani bez dogovora o izbornom zakonu ili ući u još dublju krizu ili će to označiti nastavak dugog puta prema EU - kazala je Zovko u kratkom obraćanju.

U oštrom izlaganju EU parlamentarac Klemen Grošelj podvukao je da je u BiH situacija kakva jeste, "a mi smo propustili priliku i kasnimo i to uveliko kako bismo odgovorili na sve prijetnje i intervencije do kojih je sada došlo iz trećih zemalja".

- NATO je izjavio da je BiH ključna zemlja za stabilnost zapadnog Balkana i čitave Evrope, ali mi smo se na to oglušili i vodimo se vlastitim interesima i ne vidimo šta se dešava u BiH. Neki ovdje pokušavaju predstaviti BiH kao državu koja ne funkcionira, ali ona ne funkcionira zbog naše krivice jer nismo bili u stanju upravljati tom krizom.

Trebali smo im dati status kandidata i pomoći im u borbi za vladavinu prava, borbu protiv korupcije, da se izdignu iznad svih prepreka i lokalnih politika koje pogoduju našim vlastitim interesima - rekao je on.

Tineke Strik je kazala kako “Dodik ne može reći da je za pristupanje BiH Evropskoj uniji, a istovremeno podržavati Putina i pokušavati razrušiti BiH kao državu”.

- Čelnici moraju provesti hitno potrebne reforme i pretvoriti BiH u dobro funkcionirajuću multietničku državu koju građani zaslužuju - kazala je Strik. 

Europarlamentarci su naglasili kako je u ovo vrijeme bitno osigurati stabilnost zapadnog Balkana te da im je potrebna sigurna i stabilna BiH. Uputili su zahtjev bh. političarima da provedu dogovoreni sporazum.

EU parlamentarac Fabio Massimo Castaldo kazao je kako je stabiliziranje BiH veoma važan korak, te da je potrebno da se svi potrude oko BiH.

- Ako BiH ne damo perspektivu, onda će BiH pogledati na neku drugu stranu, osvrnuti se gdje može naći pomoć i podršku, a znamo gdje bi to bilo što nikako ne želimo - upozorio je Castaldo.

Parlamentarac Romeo Franz naglašava kako “posebno sada nakon nagresije na Ukrajinu, svi znamo da Putin želi proširiti uticaj na zapadni Balkan, a posebno na BiH”.

- Na nama je da osiguramo mir i stabilnost. Osuđujemo sve one koji pokušavaju podijeliti državu. Svi ti pokušaji koji polaze iz entiteta RS moraju prestati odmah. Ljudi žele život u miru i bolju budućnost za svoju djecu - naglasio je Franz.

Uz to je još i dodao da “sistemi koji počivaju na plemenskim i etničkim principima nemaju budućnosti”.

Glasanje će biti održano sutra. 

federalna.ba/Fena

Evropski parlament
Evropski parlament Europski parlament
0 12.07.2023 19:33
Evropski parlament Mađarska
0 01.06.2023 18:57
ChatGPT vještačka inteligencija Evropski parlament
0 10.05.2023 11:31