Evropski parlament danas glasa o rezoluciji o Srbiji
(Izvor: AA/Arhiva)

Evropski parlament danas glasa o rezoluciji o Srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta danas će na plenarnoj sjednici u Strazburu glasati o rezoluciji o Srbiji na osnovu izvještaja koji je sačinio izvjestilac Vladimir Bilčik.

Tokom sinoćne debate o Bilčikovom izvještaju, koji je Spoljnopolitički odbor EP (AFET) usvojio 14. juna, evroposlanici su ukazivali da Srbija ne može da napreduje ka članstvu u EU bez postepenog usaglašavanja politike prema trećim zemljama, uključujući Rusiju. Bilčik je sinoć na plenarnoj sjednici EP rekao da je "uspješan evropski put Srbije sada važniji nego ikad" i da Srbija "pripada Evropskoj uniji, ali da još mnogo toga treba da se uradi".

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič, koji je predstavljao Evropsku komisiju, kazao je da EU očekuje da srbjianske vlasti učine opipljiv napredak u vladavini prava i u dijalogu s Prištinom, i da će te dvije tačke odrediti brzinu pregovora Srbije o članstvu u Uniji. Lenarčič je ukazao da Srbija mora da nastavi reforme kako bi bila obezbijeđena nezavisnost pravosuđa, da vodi bitku protiv korupcije i organizovanog kriminala, da zajamči slobodu sredstava informisanja i da nastavi sudske postupke oko ratnih zločina.

On je govorio o potrebi "postepenog usklađivanja" srbijanske spoljne politike sa EU, rekao da to podrazumijeva i uvođenje sankcija Rusiji, i dodao da je za Srbiju važno da smanji zavisnost od ruskog gasa. U Bilčikovom izvještaju se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbjednosnom politikom, koja uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

U izvještaju se, između ostalog, poziva i na "međusobno priznanje" Beograda i Prištine, čemu su se usprotivili neki poslanici EP. I sam Bilčik je u junu, tokom rasprave na sjednici AFET, naveo da nije zadovoljan što je u tekst uvrštena formulacija o međusobnom priznanju Beograda i Prištine.

U izvještaju se duboko žali što se Srbija nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i pozivaju novoizabrane vlasti u Beogradu da se pod hitno usklade sa odlukama Unije protiv Moskve. Pozdravlja se činjenica da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, ali se i izražava žaljenje zbog nedovoljnog napretka, čak i nazadovanja u ključnim sektorima za pristupanje Uniji, što je Bilčik ponovio tokom sinoćne rasprave.

federalna.ba/Beta

Evropski parlament Srbija napredak ka EU
Brazil Švicarska Srbija Kamerun Svjetsko nogometno prvenstvo
0 02.12.2022 23:23
Svjetsko nogometno prvenstvo Srbija Švicarska
0 02.12.2022 22:23
Albin Kurti Kosovo Srbija BiH
0 01.12.2022 10:57
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine Institut za nestale osobe BiH Srbija Crna Gora Bosna i Hercegovina
0 29.11.2022 17:55