Evropski NATO saveznici će povećati potrošnju za odbranu
(Izvor: Ilustracija/tagesschau.de)

Evropski NATO saveznici će povećati potrošnju za odbranu

Evropski NATO saveznici će povećati svoju vojnu potrošnju radi pravedne podjele tereta na obje strane Atlantika, izjavio je u petak njemački ministar odbrane Boris Pistorius.

Obrativši se novinarima tokom ministarskog sastanka u sjedištu NATO-a, Pistorius je rekao da će se fokusirati na pripreme za predstojeći samit alijanse u Washingtonu, sljedećeg mjeseca.

“Naš zajednički cilj je osigurati da NATO bude u poziciji da brani svaki kvadratni centimetar svoje teritorije, kad god to bude potrebno. Moramo imati snažno odvraćanje, a za to sve članice alijanse daju svoj doprinos”, naglasio je njemački ministar.

Pistorius je ponovo potvrdio da će Njemačka, najveća evropska ekonomija, značajno povećati svoju vojnu potrošnju ove godine, kako bi ispunila cilj NATO-a da potroši dva posto nacionalnog bruto domaćeg proizvoda na odbranu.

"Radimo domaći zadatak, svi znate da ove godine postižemo cilj od dva posto, po prvi put u više od dvije decenije. Većina ostalih evropskih saveznika NATO-a, njih dvadesetak, cilja i dostići će cilj od dva posto”, istakao je Pistorius.

Dodao je da je to važna poruka svim NATO partnerima, posebno američkom savezniku.

"Evropa daje rezultate, Evropa čini svoj dio zajedničke odgovornosti”, poručio je Pistorius.

federalna.ba/AA

NATO EU odbrana
Milorad Dodik Sud BiH Miloš Lukić odbrana svjedoci
0 17.07.2024 08:19
Viktor Orbán NATO
0 12.07.2024 19:15
Recep Tayyip Erdoğan samit NATO Palestina
0 12.07.2024 08:48