Evropski lideri posjetili Ukrajinu na drugu godišnjicu rata

Četiri zapadna lidera posjetila su u subotu Ukrajinu kako bi pokazali podršku i solidarnost dok rat s Rusijom obilježava drugu godišnjicu.

Belgijski, kanadski i italijanski premijeri, kao i predsjednica Evropske komisije, doputovali su u grad Hostomel, 25 kilometara od Kijeva, zajedno sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi učestvovali u događajima koje je organizovao Kijev.

U videu objavljenom na Telegramu, Zelenski se zahvalio Alexanderu de Croou, Justinu Trudeauu, Giorgiji Meloni i Ursuli von der Leyen na pomoći.

"Dragi veliki ljudi velikih zemalja, neizmjerno sam ponosan na svakog od vas. Divim se svakome od vas. Vjerujem u svakog od vas. Svaka normalna osoba želi da se rat završi", rekao je Zelenski.

Naglasio je da svaki mirovni sporazum mora biti pravedan i da će se zbog toga "ubuduće uz riječ Ukrajina uvijek pojavljivati riječ nezavisna".

"Za ovo se borimo. I mi ćemo pobijediti. Zahvaljujem se svim našim vojnicima, našim ljudima i svima širom svijeta koji stoje uz nas i istinu", kazao je Zelenski.

U subotu su se navršile dvije godine otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine, kao i deset godina otkako je ilegalno anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i grad Sevastopolj.

Najvišerangirani zvaničnici EU-a u petak su izrazili "snažnu i nepokolebljivu" podršku evropskog bloka Kijevu u borbi protiv Rusije.

federalna.ba/AA

Ukrajina