Evropske diplomate za sada ostaju u Ukrajini
(Izvor: Sean Gallup/Getty Images)

Evropske diplomate za sada ostaju u Ukrajini

Evropska unija trenutno ne planira da izda naredbu porodicama diplomata da napuste Ukrajinu, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borrell. Izjava Borrella uslijedila je nakon što je Washington najavio takav potez, upozoravajući da bi Rusija, navodno, "mogla u bilo kom trenutku da izvrši napad na Ukrajinu".

"Nećemo učiniti isto, jer nam nisu poznati bilo kakvi konkretni razlozi. Međutim, (američki državni sekretar) Antony Blinken će nas obavijestiti", rekao je Borrell novinarima po dolasku na sastanak sa ministrima spoljnih poslova EU u Briselu, kojem će, vjerovatno, prisustvovati Blinken putem interneta.

Borrell je istakao da se pregovori nastavljaju i dodao da ne vidi razlog za napuštanje Ukrajine "osim ako Blinken ne da informaciju kojom se opravdava takav potez", javio je Reuters.

Američki State department objavio je naredbu porodicama diplomata da napuste Ukrajinu, dok predsjednik Joe Biden razmatra opcije za jačanje vojnog prisustva SAD u Istočnoj Evropi povodom gomilanja ruskih snaga.

Naređenje dozvoljava da diplomate stacionirane u Ambasadi SAD u Kijevu dobrovoljno napuste zemlju.

Kremlj je više puta demantovao navode da Rusija planira invaziju na bilo koju zemlju. 

federalna.ba/Srna

Josep Borrell Ukrajina EU
Ukrajina ratno stanje opšta mobilizacija
0 22.05.2022 15:19
Rusija Ukrajina Lugansk Severodonetsk
0 22.05.2022 13:58
Andrzej Duda Ukrajina
0 22.05.2022 13:27
Gazprom gas Evropa Ukrajina
0 22.05.2022 11:25